Ismét avattak

2024.07.11. 17:23

Már a második bölcsődét adták át Rózsaszentmártonban

A Babarózsa Mini Bölcsőde nyolc kisgyermek gondozására ad lehetőséget. Elkészültével három új munkahely is létesült a községben.

Szabó István

Csütörtökön ünnepélyesen felavatták Rózsaszentmártonban a Babarózsa Mini Bölcsődét, amely immár a második intézmény a községben a legkisebb gyermekek gondozására. Sipos Jánosné polgármester az átadó ceremónián elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Mini bölcsődei férőhelyek kialakítása Rózsaszentmártonban elnevezésű pályázatán elnyert 124 millió forintos támogatásból, valamint 5,2 millió forint állami ráemelésből épült az új, 8 gyermek elhelyezését biztosító bölcsőde. 

Az avatószalagot Sipos Jánosné (balról), Szabó Zsolt és Nagy-Vargha Zsófia vágták át
Az avatószalagot Sipos Jánosné (balról), Szabó Zsolt és Nagy-Vargha Zsófia vágták át
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Községünkben 2021-ben adtuk át az első, szintén 8 fős mini bölcsődét, ahol ezzel két dolgozónak helyben munkahelyet is létesítettünk. A község lakosságszáma – a pandémia időszakától eltekintve – 2016 óta folyamatosan emelkedik, továbbá erősödik a fiatal édesanyák munkába való visszatérésének szándéka. Szükségessé vált tehát a bölcsődei férőhelyek számának növelése. Még be sem fejeződtek az első bölcsődénk kivitelezési munkálatai, már döntött a képviselő-testület az újabb mini bölcsődei pályázat beadásáról. A bölcsődés korú kisgyermekek gondozási feltételeinek megteremtése mellett célunk volt a település elöregedésének megakadályozása, a gyermekvállalási kedv növekedésének ösztönzése, a családok támogatása, és nem mellesleg, újabb hárommal növelni a helybeli munkahelyek számát – részletezte Sipos Jánosné.

A polgármester kitért arra, hogy kalandos volt az épület története. 

– Egy használaton kívüli, százéves épületet néztünk ki e célra. Még a bányavállalat építette anno. 1949-ig két tanteremmel és tanítói lakással iskola működött benne. Utána a tanácsháznak adott helyet. de tésztaüzem, magánfogorvosi ellátás is volt benne. 1998-ban a védőnői szolgálat és a gyógyszertár költözött ide. 2015-ben a patika helyére jött a családgondozó. Néhány évig a körzeti megbízott rendőr is itt kapott helyet. Az elkészült Babarózsa Mini Bölcsőde korszerű, esztétikus külső- és belső terekkel, kiszolgáló helyiségekkel, bútorokkal, minden igényt kielégítő tálalókonyhával, játszóudvarral és parkolóval rendelkezik. Jelenleg a működési engedély megszerzése van folyamatban. Elmondhatjuk, hogy a községünkben a 3 év alatti gyermekek immár 20 százalékának tudunk helyet biztosítani. Mivel tavaly 24 kisgyermek született, lehet gondolkodni a folytatáson – emelte ki Sipos Jánosné.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő szerint amikor bölcsődét avatunk, akkor mindig a jövő mellett teszünk hitet. 

– Rózsaszentmárton az elmúlt mintegy húsz évben rengeteget fejlődött. Főleg az utóbbi években mindent megtett azért, hogy vonzó településsé váljon, befogadója legyen a fiatal családoknak, a gyermeket vállalóknak, és így minél több gyermek szülessen a faluban. Ezért óvodát, iskolát újítottunk föl, bölcsődét nyitottunk – a mai naptól már kettőt –, és remélem, érik a harmadik is. Felújított utakat, közösségi tereket, új orvosi rendelőt, szociális ellátó épületet, polgármesteri hivatalt tudhatunk a községben. A növekvő gyermeklétszám okán folyamatosan nő az igény a bölcsődei, óvodai és iskolai férőhelyek bővítésére. Betelepülnek a fiatalok a faluba, minden eladó ház elkel. Ez mindannyiunknak jó, azt gondolom. Hála a kormány fiatalok érdekében tett lépéseinek, egyre többen vállalnak itt gyermeket. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudjuk. Mi egy dolgot tudunk: dolgozni. Jelen esetben is összefogott a település, rengetegen dolgoztak itt közösségi munkában rendbe tenni a környezetet, takarítani. Ebből is látszik, hogy Rózsaszentmártonban dolgos emberek, családok laknak, akik hosszú távon élni szeretnének, a jövőben gondolkodnak, a jövő számára építenek – fogalmazott Szabó Zsolt.

Az avatóünnepségre ellátogatott Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Köszöntőjében utalt arra, nem volt mindig magától értetődő, hogy bölcsődéket adunk át. Mint mondta, a huszadik században háborúk, forradalmak, diktatúrák is nehezítették ezt. Aztán, amikor már lett volna rá lehetőség, hosszú ideig a politikai akarat hiányzott, tette hozzá.

– Amikor 2010-ben a polgári kormány újra átvette az ország irányítását, akkor az első és egyik legfontosabb elhatározása az volt, hogy Magyarországon egyrészt egy olyan családbarát közeg jöjjön létre, ami lehetővé teszi minden vágyott magyar gyermek megszületését. Másrészt, ha már megszülettek, a felnevelésük ne okozzon anyagi nehézséget. Ennek nagyon fontos sarokköve az is, hogy nemcsak anyagi biztonságot szeretne a magyar kormány biztosítani a magyar családoknak, hanem a döntés szabadságát is. Hiszen, amikor egy kisgyermek megszületik, eljön az idő, amikor közösségbe szeretné adni őt a család különböző okoknál fogva, például azért, mert az édesanya szeretne visszaállni a munkába. A magyarországi bölcsődei hálózat ezt nagyon megkönnyíti: 2010 óta a bölcsődei ellátó férőhelyek száma megduplázódott, azon intézmények száma pedig, amelyek bölcsődei ellátást biztosítanak, megnégyszereződött. Magyarországon ma már háromszor több településen érhető el ez az ellátási forma – hangsúlyozta Nagy-Vargha Zsófia.

A helyi ovisok táncos műsorral készültek az eseményre
A helyi ovisok táncos műsorral készültek az eseményre
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az avatószalagot Sipos Jánosné, Nagy-Vargha Zsófia és Szabó Zsolt vágták át. A frissen felavatott gyermekintézményt Varga József római katolikus plébániai kormányzó szentelte meg. A szép számú meghívottnak – többek között Juhász István apci, illetve Juhász Péter petőfibányai polgármestereknek – és érdeklődőnek a helyi Ladbarózsa Óvoda és Mini Bölcsőde óvodásai adtak elő énekes, táncos műsort.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában