Egészségügy

2024.07.16. 13:55

Egerben indult el második helyen szervezett formában a prehabilitációs program az onkológiai betegeknek

A nevében benne van a lényege, megelőző kezeléseket jelent. A prehabilitációs program már elindult Egerbem.

Molnár Helga

Hazánkban, és a világon a második leggyakoribb haláloknak tekinthető a daganatos megbetegedés. Elfogadott szempont, hogy a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők onkológiai rehabilitációja mihamarabb el kell, hogy kezdődjön.

Egerben indult el második helyen szervezett formában a prehabilitációs program az onkológiai betegeknek
Dr. Deme Dániel, a  Markhot Ferenc Kórház Onkológiai osztály és ambulancia osztályvezetője
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

A Magyar Nemzeti Rákellenes Program 2018-2030 (MNREP) szerves része a rehabilitáció, illetve az onkológiai betegek rehabilitációs és hospice hálózatának kiépítése. Ezt az aspektust figyelembe véve egy úgynevezett komplex onkológiai ellátást nyújtanak Miskolcon, s az országban második helyen Egerben, a Markhot Ferenc Kórházban. Ez az úgynevezett prehabilitációs program. Az egri ellátásról dr. Deme Dániel Ph. D., az onkológiai osztály vezetője beszélt. Ez a program itt 2024 májusában indult.

– A nevében benne van a lényege, a prehabilitáció megelőző kezeléseket jelent, felkészítő programokat az onkológiai betegek ellátásában. Több nyugat-európai országban már működik, hazánkban pedig először Miskolcon, majd másodszor itt Egerben vezettük be – beszélt a kezdetekről.

Mint mondta, több szakember segítségével valósul meg ez a támogató program, tulajdonképpen összefogja a társszakmákat, s bizottság vezeti a munkát.
– Akkor indokolt ebbe a programba belépni, amikor kiderül a rosszindulatú daganat megléte. Amikor megszületik a szövettani diagnózis, megtörténik a beteg további terápiájának meghatározása. Ha további onkológiai kezelésre van szükség, a betegnek ezekre fel kell készülnie testileg és lelkileg egyaránt, ekkor javasolt a prehabilitációs program – részletezte.

Mint mondta, négy beteg vett részt eddig a programban, s fontos kiemelni, hogy önkéntes alapon lehet ehhez csatlakozni. Az ellátás lépcsőiről is beszélt.
– A beteg beutalóval veheti igénybe a programot, aminek során állapot felmérés történik jól megfogalmazott kérdésekkel, vagyis felmérjük, mire van szüksége a betegnek, emellett figyelembe vesszük a beteg kérését, a beküldő javaslatát. Utána kiválasztjuk a programelemeket, s meg is szervezzük a betegutakat a társszakmák felé. A négy betegből kettő igényelte a gyógytornát, az egyiküknek diétás tanácsadásra volt szüksége és két beteg kérte pszichológus segítségét – részletezte.

Kiemelte, nemcsak társszakmák – gyógytorna, diétás tanácsadás, pszichológiai segítségnyújtás, szociális munkás által nyújtott segítség, lelkészi segítségnyújtás és mentálhigiénés szakember által nyújtott segítség – kapcsolódtak be a munkába, hanem önkéntes szervezetek is, így a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete, a Simonton-csoport és a REGEA Alapítvány.

Hangsúlyozta, a négy beteg általi visszajelzések jók, lelkesedéssel fogadták a részvételt.
– Azt várjuk, hogy a betegszám nőni fog, és bővítenünk kell az erőforrásokat. Mivel ez egy nemzetközileg elfogadott program, abban bízunk, hogy intézményünk vonzáskörzetében is egyre nagyobb teret nyer – zárta gondolatait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában