Jó bornak nem kell cégér

2024.07.14. 15:25

Szent Donát Ünnepségen imádkoztak a jó termésért

A jó termésért imádkoztak a szőlősgazdák védőszentjéhez az Egri Bor Ünnepén az idén is. Szent Donát ünnepe szorosan összeforrt az Egri Bor Ünnepével.

Hornyák Réka

Szent Donátot ünnepelték az Egri Bor Ünnepén

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A hagyomány szerint, az Egri Fertálymesterek idén is megszervezték a Szent Donát Ünnepséget.  Ahogy lassan már negyed százada mindig most is elzarándokoltak a  Donát-dűlőbe, ahol az ezredfordulón állított a Szt. Donát szobornál könyörögtek a jó termésért. Vasárnap délben, dr. Csizmadia István atya vezetésével imádkoztak, aki megáldotta az egri szőlőket.

Szent Donát Ünnepségen imádkoztak a jó termésért
Szent Donát Ünnepségen imádkoztak a jó termésért
Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Szent Donát közbenjárásában bízva kérjük a mindenható istent, hogy áldja meg nemzetünket, áldja meg határainkat és gazdagon halmozza el áldásával népünket. Áll meg népünk szorgalmas munkáját, tartsd távol tőlünk az elleni csapásokat, hogy bőséges táplálék legyen minden család asztalán – hangzottak el a fohász szavai. 

A szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjének neve évszázadok óta jelen van az egri köztudatban is.  Eger egyik leglegfontosabb eseménye, az Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát napján is az ő nevéhez kapcsolódik úgy is, hogy ma már az Egri Bor Ünnepeként emlegetjük.

Tarsoly József hegybíró méltatta mindazon dolgozókat, akik nap mint nap a szőlőkben és a pincékben munkálkodnak azon, hogy olyan borok készüljenek, melyek a város jó hírét viszik. Elmondta, hogy az idei év egri szőlő termelője Sumpf Péter lett, aki az egri Stumpf családi pincészet egyik vezetője. 

Az imádság után az Egri Vitézek Dalkör elevenítette meg dalokkal a jó bor és a jó kedv napját. Az egybegyűltek végül Tarjányi Gyula borait fogyasztva emlékeztek meg az eddigi évek munkájáról és a jövő lehetőségeiről.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában