Széleskedvű napok

2024.08.31. 09:16

A Gyöngyöspatai Vulkanikus Borok Fesztiválja nyolcadik alkalommal kezdődött meg

Magyarország és Szlovákia vulkanikus területeiről származó borok kóstolhatók a hétsoros pincefalunál. A Gyöngyöspatai Vulkanikus Borok Fesztiválja szombaton is színes programokkal várja az érdeklődőket.

Szabó István

Pénteken nyolcadik alkalommal kezdődött meg a szombaton is tartó Gyöngyöspatai Vulkanikus Borok Fesztiválja. Ismét megnyíltak a hétsoros pincefalu borpincéi, a Mátrai és az ország egyéb – Tokaj, Somló, Szent György-hegy –, illetve Szlovákia vulkanikus területeiről származó nedűk kóstolhatók, a fesztivál színes kavalkádja pedig a Széleskedvű Rendezvényháznál szórakoztatja az ide látogatókat. Természetesen, ahogy évek óta megszokott, a helyi palóc konyha finomságai sem maradnak el a két nap során.

Pénteken megkezdődött az idei Gyöngyöspatai Vulkanikus Borok Fesztiválja
Pénteken megkezdődött az idei Gyöngyöspatai Vulkanikus Borok Fesztiválja
Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A péntek délutáni ünnepélyes megnyitót a Gyöngyöspatai Hagyományőrző Népdalkör műsora, majd borverseny díjátadó, azután pedig borkóstoló követte a rendezvényházban. Béres-Deák Márton akusztikus koncertje után Kovács Bálint operatőr Májusfa című kisfilmjét vetítették a rendezvényház udvarán, este pedig DJ Ludányi Marci zenéje adta a talpalávalót a bálhoz. Mindeközben, a késő délután során a felújított Kisboldogasszony templomban Friedler Magdolna orgonaművész játékában gyönyörködhettek a zenekedvelők, akik részletesen meg is ismerkedhettek a templommal Molnár Károly vezetésével.

Szombaton délelőtt a Patai pincepörkölt főzőverseny indult, majd kora délután kinyitnak a pincegádorok, sétáló kóstolóra lesz lehetőség a vendégpincék és a patai vendéglátók kínálatából. Tokaj Kikelet kóstolót vezet Berecz Stephanie a a Széleskedvű Rendezvényházban. Két alkalommal indul a Kalandozás Eszes Matyival, ahol ügyességi feladatok várnak kicsikre és nagyokra. A délután folyamán minden helyszín bekapcsolódik a fesztiválba: akik pénteken elmulasztották, újra meg lehet tekinteni a templomot tárlatvezetéssel. Zajlik a Lakodáré zenekar vonuló fellépése a pincesoron, a Patai Bokréta óvoda óvodásainak műsora a rendezvényház mögött, Bukovics János mesemondó előadása a rendezvényház udvarán. Az este beköszöntével ismét Béres-Deák Márton koncertje, majd táncház lesz a program Varnyú Ritával. Sötétedés után a miskolci Főnix Tűzzsonglőr Csoport kápráztatja el a közönséget.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában