Jó csapat

2024.08.14. 09:58

A kutyás vízirendőr, aki mindig legjobb barátjával megy a Tisza-tavi bevetésre

Németh Tamás főtörzsőrmester akár az ország egyetlen, vízen szolgáló kutyás rendőre címre is bátran pályázhatna. Társával, Rockyval kiváló csapatot alkotnak, földön és vízen is megállják helyüket és rendet teremtenek.

Hornyák Réka

Rocky megszerette a vízi rendőrkutyák életét.

Forrás: Zsaru Magazin/Facebook

Fotó: PETER MAROSFALVI

Németh Tamás főtörzsőrmester, körzeti megbízott és hű társa, Rocky, a járőrkutya pásztázzák a Tisza-tó víztükrét. Uszadék fát keresnek, de nem kerüli el figyelmüket a horgászcsónakok felszerelése vagy épp a jet-skik szabálytalankodása sem. Németh Tamással a Zsaru Magazin készített interjút, Rocky kiadós fürdőzése után. A főtörzsőrmester, aki 2014-ben szerelt fel, elmondta, már gyermekkora óta vonzotta a „nagy kékség”, ami az ő esetében egyszerre jelentette a vizek világát és a rendőrséget is.

– Ilyenkor nyáron mindig nagyobb a forgalom a vízpartra húzódó turisták miatt, ezért mi is éberebben figyelünk minden szabálytalanságra. Azért választottam ezt az utat, mert több rendőr volt a barátaim között fiatalon is, tetszett az általuk leírt kalandos élet, az, hogy soha nem tudhatta az ember, mire megy be aznap. Megfogott, hogy milyen sokat meséltek arról, hogyan segítettek az embereknek – mesélte Németh Tamás. 

A főtörzsőrmester első beosztásában közterületi járőrként szolgált Füzesabonyban. Úgy fogalmazott róla, hogy nagyon jó iskola volt, tapasztalt, öreg kollégáktól tanulhatták a szakmát, ami az egész pályafutása alatt elkísérte. Tanultak baleseti helyszínelők és körzeti megbízottak mellett is, akik gyorsan befogadták őt. 

Németh Tamás 2015-ben került a déli határra, ahol megismerte a kutyavezetők izgalmas világát is. A szerelem azonnali és kölcsönös volt. 

– Sokat dolgoztunk más rendőri egységek kutyásaival, nagyon tetszett, hogy állatokkal adtak szolgálatot, hiszen gyerekkorom óta szeretem a kutyákat. Amellett, hogy a határon is képeztem magamat, egyre jobban érdekelt a kutyavezető járőrök világa, így 2018 szeptemberében kezdtem Dunakeszin, a járőrkutyavezető-képzésen. Ott ismertem meg Rockyt, és ott tanultam meg, hogy a kutya nemcsak a szolgálatban a társunk, hanem felelősek vagyunk érte munkaidőn túl is, otthon van velünk, etetjük, orvoshoz visszük, ha kell, foglalkozunk vele. A német juhász teljesen megváltoztatta a munkához való hozzáállásomat – mesélt a főtörzsőrmester a szakterületek különbségeibe. 

– Rocky másfél évesen került hozzám egy nyugállományú kutyás rendőrtől. Mondhatjuk, hogy rendőrcsaládból jött, kifejezetten járőrkutyának készítettük fel. Emlékszem, egy alkalommal egy betörőbandát fogtunk el éjszaka, a tolvajok épp egy családi házból pakolták ki az elektronikai cikkeket. Tudtuk róluk, hogy szeretnek futni, mégis érdekes volt látni, hogy ez a sebes lábú banda milyen fegyelmezetten sorakozott fel, amikor meglátták az ebet. Fel sem merült bennük, hogy ellenálljanak, de nem is adtunk volna rá esélyt. Rocky most lesz nyolcesztendős, hamarosan „leszerel”, velem fogja tölteni otthon a nyugdíjas éveit családi kutyaként, én pedig kiképzem az utódját – elevenítette fel közös kalandjaikat Rockyval. 

A főtörzsőrmester elárulta azt is, hogy Szabó Attila és Csajbók Ferenc zászlós barátai győzték meg őt arról, hogy kipróbálja a vízirendészeti szolgálatot. Továbbá ők vettek rá arra is, hogy rendőrségi jet-ski kezelők közé beálljon. Saját bevallása szerint szerencsére nem áll távol tőle a vízi világ, mivel Tiszafüreden nőtt fel. A családjában is voltak halászok és hajósok is, így nem kellett sokat győzködni. 2022-ben került át a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz, körzeti megbízottként és természetesen Rocky is vele tartott. Először furcsa volt a számukra a vízirendőrélet, de fokozatosan beleszoktak. Ma már van, hogy alig tudja kiimádkozni a csónakból Rockyt. Elmondása szerint az emberek mindig meglepődnek azon, hogy kutya is ül a rendőrcsónakban, de a jelenléte tekintélyt parancsol. 

Azonban - mint írják a Zsaru Magazinban - főtörzsőrmesternek sem kell a szomszédba mennie jó kiállásért és határozott fellépésért. Egy horgászcsónak ellenőrzése során Rocky végig éberen figyelt a kormányállás árnyékából, ha kellett volna, beavatkozik, ám erre nem volt szükség. 

– A többséggel nincs gond, ám nagyon nagy veszélyt jelenthet a vízi jártasság és a helyismeret hiánya, mivel minden vizünk más, így könnyű eltévedni. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk a környezetünkre, a viharjelzésekre, használjuk a mentőmellényt, ami nem dísznek van nálunk, és soha ne induljunk útnak ittasan – összegezte intelmeit a körzeti megbízott, aki tapasztalatból beszélt, majd így folytatta – Sokszor mentettünk embert vízből, de sajnos nem mindig tudjuk elkerülni a tragédiát. A folyó sem tréfál, ha nem vigyázunk, gyorsan megeshet a baj, a Tisza-tavon ráadásul nagyon könnyű eltévedni. Azért vagyunk a vízen, hogy ezt megelőzzük, de a legjobb védekezés a körültekintés – zárta gondolatait Németh Tamás. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában