Hőségriasztás és aszály

2024.08.11. 13:29

Fokozódott az aszály, és az elkövetkező napokban sem javul a helyzet

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe péntek estig. Hetek óta egyre fokozódik az aszály hazánk nagyobb részén.

Szabó István

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe az ország egész területén vasárnaptól péntek éjfélig. A hírt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben közölte még pénteken. Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. (HungaroMet) előrejelzése alapján rendelte el a másodfokú hőségriasztást augusztus 11-étől augusztus 16. éjfélig az ország egész területére. Az ilyenkor szokásos óvintézkedésekről részletesen tájékoztat az NNKGY a nnk.gov.hu weboldalon, illetve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a katasztrofavedelem.hu honlapján. 

LANG2144
Megviseli a hőség a kukoricát, az aszály egyre több kárt okoz
Megviseli a hőség a kukoricát, az aszály egyre több kárt okoz
Forrás: Lang Róbert/Somogyi Hírlap 

A HungaroMet augusztus 8-i előrejelzése szerint a folytatásban is nagyrészt száraz, ismét egyre melegebb időre van kilátás. A hétvégétől a jövő hét második feléig már nagyon kicsi a csapadék esélye. Területi átlagban nem várható számottevő mennyiségű eső a következő 6-8 nap során, így összességében az ország nagyobb részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható. A hőmérséklet csúcsértéke a hétvégén a déli területeken már 35 fok közelébe, a jövő héten pedig a fölé emelkedik. 

A meteorológiai szolgáltató többek között kitér arra is az előrejelzésében, hogy hetek óta egyre fokozódik az aszály hazánk nagyobb részén. 

– A mögöttünk álló egy hét során nagyobb részt száraz időjárás volt a jellemző, bár több gyenge időjárási front is érkezett fölénk. Ezek azonban csak kis területre, délnyugatra, nyugatra és északkeletre hoztak számottevő csapadékot, helyenként 20-30 millimétert, az ország jelentős része viszont szinte teljesen szárazon maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege országszerte jelentősen elmarad az átlagostól, többnyire 20-70 milliméteres a hiány. A 90 napos összeg szerint ez a hiány az ország középső részén a 120 millimétert is eléri. A talaj felső fél méteres rétege csak északkeleten és délnyugaton tartalmaz helyenként kielégítő mennyiségű nedvességet, hazánk túlnyomó részén rendkívül száraz. Égető szükség lenne tehát az esőre, sokfelé azonban már egy kiadós csapadék sem segítene a kényszerérésben lévő kukoricán és napraforgón – tájékoztatott a HungaroMet.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában