Szükséges önrész

2024.08.30. 11:30

Közfoglalkoztatási program: döntött a gyöngyösi grémium

A gyöngyösi képviselő-testület tárgyalt a 2024. szeptember elsejétől 2025. február 28-ig tartó újabb időszakról. A közfoglalkoztatási program a szükséges önrész megszavazása után 12 fővel indul.

Szabó István

A gyöngyösi képviselő-testület a csütörtöki rendes ülésén döntött a 2024. szeptemberében induló közfoglalkoztatási programban való részvételre és önerő biztosítására vonatkozó javaslatról. Juhász Katalin, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatója előterjesztésében arról tájékoztatta a grémiumot, hogy a Heves Vármegyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztályának tájékoztatása szerint – az erre vonatkozó kormánydöntés alapján – újabb közfoglalkoztatási program indul 2024. szeptember elsejétől 2025. február 28-ig. Juhász Katalin ismertette a képviselőkkel a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programra vonatkozó részleteket. 

– A támogatási időszakban a közfoglalkoztatási program bér és járulék támogatása 70 százalék. Dologi kiadás igénylésére, továbbá munkabér előleg folyósítására nincs lehetőség. A korábbi program közfoglalkoztatási létszámának emelésére szintén nincs lehetőség. A foglalkoztatási osztály tájékoztatása értelmében tehát továbbra is csak 12 fő felvételére van lehetősége az önkormányzatnak, a korábbiakkal egyező munkakörökben és megosztásban: egy munkavezető, 9 takarító és kisegítő, továbbá egy fő nyilvános illemhelykezelő, illetve egy személy egyéb építőipari segédmunkás – valamennyien 8 órás foglalkoztatásban. A programban való részvételt az előzetes igény benyújtásával kell jelezni a járási hivatal foglalkoztatási osztályának. Amennyiben az önkormányzat vállalja a foglalkoztatást, azzal együtt biztosítania kell a munkabér és a járulékok kifizetéséhez szükséges önrészt – részletezte Juhász Katalin.

A közfoglalkoztatási program részleteiről döntött a gyöngyösi képviselő-testület 
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

 

A közfoglalkoztatási program önrész igénye 3 millió 200 ezer forint

 

Amint azt a városfejlesztési és városüzemeltetési igazgató elmondta, a 2024. augusztusi közfoglalkoztatási bérekkel és a szociális hozzájárulási adóval számolva a teljes program önereje tervezetten 3 millió 200 ezer forint. Ebből 2024-re – szeptember-november – 1 millió 600 ezer forint, 2025-re – december-február – ugyancsak 1 millió 600 ezer forint a tervezett önerő igény. 

– A foglalkoztatási osztály augusztus 22-én tájékoztatott bennünket arról, hogy a kérelmet legkésőbb augusztus 27-ig szükséges a mellékletekkel együtt feltölteni a Közfoglalkoztatási Támogatások Keretrendszerébe, ezért a testületi ülés előtt sor került a kérelem benyújtására. Kérjük, hogy a képviselő-testület utólagosan fogadja el a közfoglalkoztatási programban való részvételt és a pályázat benyújtását, valamint hatalmazza fel a polgármestert a hatósági szerződés megkötésére. A foglalkoztatáshoz szükséges önrész a költségvetés céltartalékai között pályázati tartalékként rendelkezésre áll – foglalta össze Juhász Katalin.

A gyöngyösi képviselő-testület egyhangú szavazás után utólagosan egyetértett azzal, hogy a szeptember elsején induló hosszú távú, 6 hónapos közfoglalkoztatási programban az önkormányzat 12 fővel részt vegyen, és felhatalmazta a polgármestert a hatósági szerződés megkötésére. Ezzel együtt a grémium a szeptember elsejétől a november 30-ig terjedő időszakra tervezett 1 millió 600 ezer forint önrészt a 2024. évi költségvetés pályázati tartaléka terhére biztosíotta. A képviselő-testület továbbá előzetes kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2024. december eldejétől 2025. február 28-ig terjedő időszakra tervezett 1 millió 600 ezer forint önrészt a 2025. évi költségvetésben a kiadások között megtervezi. A gyöngyösi grémium egyben felkérte Kovács Róbert pénzügyi és költségvetési igazgatót, hogy a részidőszakokhoz szükséges önrészeket a 2024. évi költségvetési rendelet következő módosításakor, illetve a 2025. évi költségvetés tervezése során vegye figyelembe.





 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában