Népművészet

2024.08.08. 07:06

Legügyesebb mestereink már javában készülnek augusztus 20-ra

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület öt kiváló mestere idén is ott lesz a 38. Mesterségek ünnepén a fővárosban. A hevesi népművészek is javában készülnek a kézművesek nagy találkozóra.

Barta Katalin

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület mesterei idén is ott lesznek a 38. Mesterségek ünnepén. Augusztus 17-én kezdődik az ünnep, ahol augusztus 20.-ig megyénk legkiválóbb kézműveseivel a Tóth Árpád sétányon találkozhatnak a látogatók. A sátrakat már messziről felismerheti bárki, mivel  a sátorsor elején és végén is ott fognak lobogni az egyesület jelképei. Kiss Istvántól az egyesület elnökétől megtudtuk, öt kiváló népművész képviseli vármegyénket legszebb kézműves termékeikkel és bemutatókkal a a színes programsorozaton. 

Legügyesebb mestereink képviselik vármegyénket a Mesterségek Ünnepén
Legügyesebb mestereink képviselik vármegyénket a Mesterségek Ünnepén
Fotó: Heves Megyei Népművészeti Egyesület Facebook

Kovács Zsolt üvegfestő standján kézzel festett üvegpalackok és egyéb funkcionális üvegtárgyak, alkotások tekinthetők meg. A munkadarabok mintavilága szorosan kapcsolódik a magyar népi kultúrához, a régi magyar jelképrendszerekhez illetve fellelhető közöttük a Kárpát-medencében őshonos növények üvegfelületen történő megjelenítése is Emellett az érdeklődők betekintést nyerhetnek az üvegfestés rejtelmeibe a szakmai bemutatók során. Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész sátrában szűrrátéttel díszített övek, táskák, nyakékek és egyéb használati tárgyak vásárolhatóak. A szűrrátét készítés vágási műveletébe lehet majd bepillantást nyerni. A kalotaszegi bujkák és mellények mellett idén újdonságként jelennek  meg a kínálatában nyargalással díszített nadrágtartók és övtáskák is.

Hevesi mesterek, Mesterségek ünnepe
Hevesi mesterek, egy korábbi Mesterségek ünnepén készült csoportkép
Fotó: Vera Báder Facebook

Fiala Magdolna szövő sátorában szövésbemutató, nyüstös mintázással, sötét zöld felvetésben lesz látható. Kész sálak, vállkendők is bemutatásra kerülnek, melyek megvásárolhatók. A szövésben jártas Kaszab Katalin is ott lesz legszebb portékáival. Az ő neve az egri szövőkör megalapításához fűződik. Ez elmúlt években közel harminc lelkes szövőtársa fordult meg műhelyében, akik havonta 2-2 alkalommal családias környezetben sajátíthatták el a kéziszövés tudományát. Nem hiányozhat a rendezvényről Berzeviczy Fehér Jánosné viseletkészítő sem, aki a palóc motívumokkal díszített viseleteivel képviselteti magát a hazai mesterek nagy ünnepén.

A Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet berkein belül működő  Csillagvirág Népművészeti Egyesület alkotóközössége a budai Tárnok utcában várja majd látogatóit. Ők a szövés, faragás, szűrrátét, vessző- és csuhéfonás, hálókötés bemutatóval, zsűrizett népi iparművészeti lakástextíliákkal, ajándéktárgyakkal és viseleti darabokkal jelennek meg a rangos rendezvényen. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában