Együtt ünnepeltek

2024.08.25. 11:24

Derült égből kitüntetés, majd szüretkezdő felvonulás Gyöngyöstarjánban + fotók, videó

Alaposan meglepték Kissné Mácsár Piroskát a Gyöngyöstarján Községért emlékéremmel a jól konspiráló tarjániak. A hagyományos, vidám szüretkezdő felvonulás közben sem állt meg a szőlő betakarítása.

Szabó István

Gyöngyöstarjánban szombaton rendezték meg a hagyományos szüretkezdő felvonulást. A községbe a szüreti menet indulása előtt két órával érkező kicsit csalódottan nézhetett körbe, mert ünnepi hangulatnak még nyoma sem volt, azaz mégis: szemmel láthatóan folyt a szőlő betakarítása, s ez mindig ünnep a gazdáknak. Egyre-másra szüretelőgépekkel, szüretelő konténereket szállító traktorokkal, szőlővel teli ládákkal rakott utánfutós járművekkel lehetett találkozni. A községházához érve azonban megelevenedett a kora délután. Élénk társaság gyülekezett a hivatal nagytermében, az 1992-ben alapított Gyöngyöstarján Községért emlékérem átadására érkezett több tucatnyi jókedvű ember. Mint megtudtuk, a község lakóinak tökéletes konspirációja révén egyedül a kitüntetett, Kissné Mácsár Piroska, a polgármesteri hivatal dolgozója nem tudott semmit a rá váró megtiszteltetésről, így igencsak elcsodálkozott, amikor a hivatalba betoppanva szembetalálta magát a mosolygó, tapsoló sokasággal.

Augusztus végén hagyomány a szüretkezdő felvonulás Gyöngyöstarjánban
Augusztus végén hagyomány a szüretkezdő felvonulás Gyöngyöstarjánban 
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Kiss Viktor polgármester ünnepi köszöntője előtt elmondta, hogy az ünnepeltnek nem sokszor tudtak meglepetést okozni, mert a hivatalon belül minden döntésről ő szerez először tudomást. Nem volt egyszerű ezt a határozatot titokban tartani az átadás napjáig. A polgármester a méltatás során elmondta, hogy Kissné Mácsár Piroska 35 éve szolgálja a gyöngyöstarjániakat. 

– 1989. június 4-én kezdett dolgozni az akkori községi tanácsnál, a mai világban ez az egy munkahelyen eltöltött hosszú idő már ritkaságnak számít. Adóügyi előadóként kezdett, majd pénzügyi előadóként folytatta munkáját. Hamarosan anyakönyvvezetői szakvizsgát tett, azóta számos esküvőt bonyolított le. 2008-ban közgazdász főiskolai oklevelet szerzett, 2009-ben pedig közigazgatási szakvizsgát tett. Munkáját mindig lelkiismeretesen, a legjobb tudása szerint végezte, minden vezetője megelégedésére. Mindig tisztelettel, segítőkészséggel fordult kollégáihoz, a község lakosaihoz. Szakmai tudást és emberi értékeket tanulhattunk tőle. Sokszor munkaidőn kívül is bejött úgy dolgozni, vagy éppen hazavitte az elvégzendő munkát, hogy azt hitte, nem is tudunk róla. Magánemberként is életvidámnak, kedvesnek, segítőkésznek ismerhetjük. A kirándulásokon rendre emelt a hangulaton, mindenkit megnevettetett. Sosem szerette, ha példaképnek állítjuk másuk elé, de most újra megteszem. A három és fél évtizeden át végzett példamutató munkához kellett a kitartás, a hűség, és a szolgálni akarás. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha valaki ezt a pályát választja, az nem csak egy munkahely, de egy szolgálat is. Novemberben véget ér ez a szolgálat. Egy olyan ember vonul nyugdíjba, akinek a tapasztalatát – túlzás nélkül mondom – nem lehet pótolni – fogalmazott Kiss Viktor.

Dr. Jakab Csaba jegyző köszöntőjében kiemelte, hogy 35 év sok idő, különösen a közszolgálatban.

– A Gyöngyöstarján Községért emlékérem ezért egyben a falu közszolgálatáért járó elismerés is. Kissné Mácsár Piroska három és fél évtizeden át türelemmel tanított bennünket, miközben ő maga is folyamatosan tanult. Bízom benne, hogy az elkövetkező években is segít azzal a tudásmennyiséggel, amivel rendelkezik, s amit átörökíthetünk a jövőbe – hangsúlyozta dr. Jakab Csaba.

Az ünnepelt meghatottan mentegetőzött, hogy nem készült beszéddel, hiszen mit sem tudott az őt ért megtiszteltetésről.

– Nagyon szerettem itt dolgozni, egy olyan közösségben, amelynek minden tagjáról éreztem, hogy szeret, s a főnökeimtől is mindig megbecsülést kaptam. Hiányozni fog a hivatal. A kollégáimnak kívánom, hogy jól teljenek az eljövendő éveik, jó szívvel jöjjenek be ide dolgozni, szeressék a munkájukat, mert ez visz előre. Egy közösségben csak úgy lehet megfelelően teljesíteni, ha tudunk egymásra támaszkodni, ez hozza meg a munka gyümölcsét – emelte ki Kissné Mácsár Piroska, aki egyesével mindenkinek megköszönte a jelenlétét. 

A hagyományos szüretkezdő felvonulásban lagzis menet is volt

Az elismerés átadását vendéglátás követte, de a hivatal melletti téren hamarosan gyülekezni kezdtek a felvonulók, szebbnél szebb helyi népviseletbe öltözötten. Amikor már kissé alábbhagyott a hőség, elkezdődött a szüreti felvonulás. A menet a a Jókai térről indulva a Dobó István, a Tízeshonvéd, a Deák Ferenc, majd ismét a Dobó István utcákon vonulva indult a Falumúzeum udvarára. Az élen hagyományőrző lovasok léptettek, akiket a Világos Szándékkal Gyöngyöstarjánért Egyesület követett gazdagon díszített szőlő-, illetve szalaggúlával. A szalagok végeit tartva kisgyermekek vonultak. Kisebb, hagyományos lagzis menetet is megjelenítettek a felvonulók gyönyörű menyasszonnyal, akit többek között kondérral, fakanállal asszonyok kísértek. A sorban a Gyöngyöstarjáni Pávakör Egyesület, valamint a Nagyik és Unokák Énekkar következett, harmonika- és énekszó mellett kínálták borral, szőlővel a nézőközönséget. A helyi tűzoltó egyesület tagjait és járművét a település önkormányzata, valamint a gyöngyösi BlackJam Sportegyesület helyi hip hop tánciskolája követte. Részt vettek a felvonuláson a Mosolyfalva Óvoda és Családi Bölcsőde képviselői is. Tradicionálisan az elmaradhatatlan, nemzeti színű lobogókkal és léggömbökkel feldíszített régi Dutra traktorok zárták a sort, amelyet több érdeklődő körbekísért a településen. A falubeliek számosan a portájuk előtt várták és köszöntötték a felvonulókat.

A Falumúzeum udvarán a Nagyik és Unokák Énekkar vidám dalcsokorral köszöntötte az érkezőket. Az önkormányzat finom harapnivalóval várta az ünneplőket, így aztán mindenki bírta erővel a táncot, éneket a Farkas Szabolcs élőzenéjére tartott utcabálon.




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában