Zarándoklat

2024.08.14. 11:25

Tízezer hívő érkezik hétvégén a Nagyboldogasszony Főbúcsúra

Idén augusztus 15. és 18. között szervezik meg a Nagyboldogasszony Főbúcsút. Mátraverebély­­­­­­­-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen a háromnapos ünnep alatt virrasztás és templomban alvás is lesz.

Heol.hu

Magyarország védőszentjének napján, augusztus 15-én már kora reggeltől érkeznek zarándokok Mátraverebély­­­­­­­-Szentkút Nemzeti Kegyhelyre. A háromnapos ünnep alatt, augusztus 15. és 18. között folyamatosan érkeznek a hívek a kegyhelyre gyalogosan, autókkal és buszokkal is. Sajtóközleményben adta hírül Mátraverebély-Szentkút sajtófőnöke, Kerekes-Dancsok Regina, hogy összesen körülbelül tízezren vesznek részt a főbúcsú ünnepi szentmiséin, a szombat éjjeli keresztúton vagy az éjszakai virrasztáson. 

Tízezer hívő érkezik hétvégén a Nagyboldogasszony Főbúcsúra
Tízezer hívő érkezik hétvégén a Nagyboldogasszony Főbúcsúra
Forrás: szentkut.hu

Az eddigi évek tapasztalata, hogy minden szálláshely, még a kempinghelyek is megtelnek a Nagyboldogasszony Főbúcsú idejére a nemzeti kegyhelyen. A három napos ünnep alatt 10-15 atya felváltva gyóntat, több száz virág kerül a kegyszobor elé és tovább bővül a hálatáblák száma.

Orosz Lóránt kegyhelyigazgató elmondta, hogy szombaton éjjel tizenegy órakor keresztutat járnak, éjfélkor pedig szentmise lesz a halottainkért. Éjjel virrasztást szerveznek Kálmán Bertalan, ferences testvér vezetésével, amely az imádság ősi és különleges formája.

– Maga Krisztus is arra buzdított bennünket, virrasszatok és imádkozzatok! Az ima ugyanis meggyújtja a lelkesedést, visszavezet bennünket Istenhez. Az éjszaka csöndje segíti a lelket megnyugtatni és a fáradság, amely hullámokban tör az emberre sem gátolja meg az imádkozót, hogy kegyelemben részesüljön. Ilyenkor ugyanis világossá válnak a válaszok életünk nagy kérdéseire – tette hozzá a ferences szerzetes. 

Csíksomlyón és Mátraverebély-Szentkúton is hagyománya van a templomban alvásnak. Többen ugyanis belealszanak az imádságba, amely teljesen természetes virrasztáskor. Vasárnap a délelőtt 11 órai szentmisét Udvardy György, veszprémi érsek mutatja be, az ünnep pedig az esti vesperással zárul. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában