Felújították

2024.08.04. 06:55

Újra szentelik a Három falu templomát a Felső-Mátrában

Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Mátraszentistván temploma már nagyon rossz állapotban volt. A Három falu templomának augusztus 19-i felszentelésén Mozart Requiemje csendül fel.

Szabó István

A befejeződött felújítás után augusztus 19-én újra szentelik Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Mátraszentistván egyházi épületét, a Három falu templomát, számolt be az eseményről és a rekonstrukció részleteiről közleményében a mátraszentimrei szlovák nemzetiségi önkormányzat. Közlésük szerint Mátraszentimre 2022-ben a Miniszterelnökségtől 70 millió forint támogatást kapott a templom felújítására.

A Három falu temploma a Felső-Mátrában
A Három falu temploma a Felső-Mátrában 
Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A támogatás értéke meghaladta a nettó 50 millió forintot, ezért közbeszerzést kellett rá kiírni, ami csak 2023-ban valósult meg. Az eljárás nagyon időigényes, ezért a terület átadására csak 2023. június 12-én került sor. A felújítási munkákat a vállalkozó ezt követően kezdte meg. A feltárás során olyan állapotokat talált, amelyek miatt át kellett gondolni az eredeti terveket. Ilyen volt a torony és a födém rossz állapota. Félő volt, hogy a torony megroggyan, illetve a födém beszakad. Ezért ezeket az elhárító munkákat kellett először megkezdeni. Ezek a többletmunkák természetesen időveszteséggel jártak, így a tényleges munkák időpontja csúszott. A tervek szerint cserélni kívántuk a tető héjazatát, a torony külső burkolatát, a bejárat fölötti és a karzaton lévő ablakokat, valamint a csapadékelvezető csatornákat. Felújításra szorult a tornyon lévő kereszt, a villámvédelmi rendszer és a bejárat fő homlokzata, ami az utóbbi időben folyamatosan omlott. Szintén le kellett cserélni a kőpillérek fölött lévő fedést. Plusz munkaként letakarították a teljes födémről a szigetelésnek használt sarat, amely helyett új szigetelést kapott a födém, amire deszka járófelületet készítettek. Ebben segítségünkre volt az egyházmegye. Továbbá felújíttattuk a bejárati ajtót. Sajnos a többletmunkák miatt kimaradt a bejárati lépcső felújítása, és a templom hátsó részében található sekrestye fölötti tető és csatorna cseréje. Ezt az egyház saját költségvetéséből oldotta meg – részletezte a nemzetiségi önkormányzat.

Közlésük szerint a munkálatok oly módon húzódtak el, hogy az eredetileg tervezett 2023. decemberi befejezés 2024. március 31-re csúszott. Nagy örömükre azonban húsvétra megtörtént a felújított templom műszaki átadása, tették hozzá.

– A Három falu templomának a hivatalos újra szentelésére augusztus 19-én 18 órától kerül sor. Az eseményen Mozart Requiem című koncertjének előadását hallhatják a Kőbányai Szent László Kórus és a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Vezényel Somogyvári Ákos karnagy. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Miniszterelnökségnek és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, hogy az anyagi támogatással lehetőséget biztosított Mátraszentimre település legöregebb temploma, a Három falu templomának felújításához. Ezzel örömet szereztek az itt élő őslakosságnak és az idelátogató üdülővendégeknek – fogalmazott közleményében a mátraszentimrei szlovák nemzetiségi önkormányzat.

A Mátraszentistván felé vezető bekötőút mellett található, mátrai terméskőből épült Három falu temploma mára a Felső-Mátra egyik jelképévé vált. Az 1942-ben felszentelt templom építésének története az, hogy a három falu – Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván – nem tudott megegyezni az épülő templom helyéről, így az egri érsek kijelölt egy helyszínt, mely mindhárom településtől azonos távolságra esik. A templom mögött egy jellegzetes csíkos követ, a Stuller-követ csodálhatjuk meg. A templom remek kirándulási célpont is egyben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában