Irány az erdő!

2024.09.06. 16:49

Egri erdészeti nyílt nap: több ezer gyermek ismerkedett az erdővel

Nagy sikerrel zárult idén is az Egererdő Zrt. nyílt napja, hiszen rengeteg óvodás és iskolás csoport látogatott ki az Érsekkertbe. Az egri erdészeti nyílt nap legfőbb célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket az erdőhöz, hogy aktívan és játszva tanulhassanak a környezetükről.

Heol.hu

Idén 13. alkalommal szervezte meg nyílt napját az Egererdő Zrt., ahol az erdőgazdaságot mutatták be a fiataloknak. Idén egy új állomással is készültek a látogatóknak, ahol az erdőkezelés és természetvédelem témájával foglalkoztak. Itt az Egererdő Zrt. madárvédelmi tevékenységét, a talajvédelmi munkáját és az örökerdő gazdálkodást ismerhették meg az iskolások, mondta el portálunknak Vigh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője. 

Egri erdészeti nyílt nap
Egri erdészeti nyílt nap
Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– A diákok megismerkedhettek az erdei bogyós gyümölcsökkel, az erdei melléktermékekkel, hiszen az erdők a fákon és a vadonon kívül rengeteg más jóval is szolgálnak. Volt vadgazdálkodási állomás, ahol az erdei vadakat ismerhették meg jobban a gyerekek, mellette megjelent az erdészeti oktatás is, mivel kitelepült a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium is. De a famunkát is kipróbálhatták a gyerekek, hiszen a Mátraparkett standjánál a fafeldolgozás rejtelmeit ismerhették meg és egy kézi gyaluval is dolgozhattak – részletezte a nyílt napi programot Vigh Ilona. 

Egri erdészeti nyílt nap
Egri erdészeti nyílt nap
Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Mézet kóstoltak, barkácsoltak és népzenét is hallgattak

Az erdei rovarok standon a különböző kártevőkről és a méhekről is tanultak a résztvevők, valamint mézet is kóstolhattak, például napraforgó-, akác-, hárs-, selyemkóró és gesztenyemézet is. A fahasználati standnál a vágott fáról és a fakitermelésről hallhattak előadást, majd a művészet felé is elkalandozhattak. Az erdei művészetek részlegen fából készült hangszerekkel adott koncertet a gyerekeknek Okos Tibor népzenész, hallhattak többek között fafurulyát és bőrből készült dudát is a gyerekek. Volt kézműves sátor is, ahol alkothattak, de megtekinthettek egy kiállítást is Valaczkai Erzsébet, festőgrafikus festményeiből és Virág Vivien fényképeiből. 

Az erdőlátogatás standnál a gyermekek az erdőben való túrázásról tanulhattak, mint a tűzgyújtás szabályai, a túra jelek vagy hogy mit érdemes magunkkal vinni az erdőbe, de ejtettek szót az erdei táborozásról is. Kitelepültek a nyílt napra a lengyel erdőgazdálkodók is, akik saját gazdaságukat és mindennapjaikat mutatták be. 

Minden kisgyermek álma válhatott valóra az egri erdészeti nyílt napon

Az egri erdészeti nyílt nap egyik legforgalmasabb standja pedig a katasztrófavédelmé volt, ahol a gyerekek beülhettek egy tűzoltóautóba és hivatásosaktól tanulhattak az erdőkről. Az erdészeti gazdálkodás és a katasztrófavédelem munkája ugyanis több szempontból is összeköthető, például erdőtüzek vagy viharkárok esetén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában