Fontos tudni

2024.09.06. 08:40

Elektromos rollered van? Kötelező a biztosítás

Sokan még nincsenek pontosan tisztában az új szabályokkal, pedig Egerben és a vármegye több településén is sokan járnak rollerrel. Sőt, balesetről is írtunk már.

Heol.hu

Másfél hónapja kötelező felelősségbiztosítást kötni a mikromobilitási eszközök meghatározott körére, jellemzően a gyorsabb és nagyobb saját tömegű elektromos rollerekre. A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint sokan még nincsenek pontosan tisztában az új szabályokkal – ír erről a Groupama közleménye.

Július 16-a óta az új törvényi szabályozás értelmében kötelező felelősségbiztosítást kötni azokra a gépjárművekre, amelyek tervezési sebessége meghaladja a 25 kilométer/órát, vagy amelyek 25 kilogramm feletti tömegűek és tervezési sebességük 14 25 kilométer/óránál magasabb. Ebbe a kategóriába tartozik több mikromobilitási eszköz is, melyek legnagyobb csoportját az e-rollerek jelentik.

A Groupama Biztosítónál július közepe óta közel ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötöttek mikromobilitási eszközökre, melyek túlnyomó többsége elektromos roller. Az ügyfelek szinte kizárólag magánszemélyek, néhány szerződés érkezett a vállalati szférából. A legtöbb szerződést a várakozásoknak megfelelően Budapesten kötötték, a fővárost Sopron, Nyíregyháza és Debrecen követi. A vármegyéket tekintve azonban Fejér vármegye vezeti a rangsort, megelőzve Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyéket.

Az egy járműre eső éves biztosítási díj átlagosan 8-9 ezer forint közé esik, a legnépszerűbb modell a Kukirin G szériájú elektromos roller, az átlagos szerződő pedig 50 éves – vélhetően a 15-20 éves gyermekük rollerére biztosítást kötő szülők nagy száma miatt. Érdekesség, hogy az összes szerződési ajánlat közel negyede július 16-án és július 17-én érkezett be a biztosítóhoz, ami azt jelenti, hogy az ügyfelek jó része a jogszabály életbe lépésekor kötötte meg a szükséges felelősségbiztosítást.
– Az elmúlt másfél hónapban szerzett tapasztalataink alapján az ügyfeleink gyakran bizonytalanok abban, hogy az általuk használt járműre szükséges-e felelősségbiztosítást kötni. Többször előfordul, hogy olyan eszközre próbálnak gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, amelyre nem vonatkozik a törvényi szabályozás, de néhány esetben az is megfigyelhető, hogy nem is gondolják, hogy a meglévő rollerükre július óta már kötelező a felelősségbiztosítás – mondta Szobonya László, a Groupama Biztosító lakossági nem-életbiztosítás termékmenedzsment vezetője.

Fontos tudni, hogy a kölcsönzött rollerek esetében is a használó felelőssége megbizonyosodni arról, hogy a bérbeadó teljesítette a törvényi előírásokat, és a jármű rendelkezik a kötelező biztosítással.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában