Vajon megéri?

2024.09.09. 08:22

Szaporodott a zavarosban horgászók száma a Tiszánál

Többen a fogási naplóba nem rögzítették a kifogott halakat, esetenként élve akarták elszállítani azokat. Vajon megéri-e az akár 800 ezer forintos bírság, teszi fel a kérdést a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

Szabó István

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége halőri szolgálata az elmúlt időszakban több személyt vont ellenőrzés alá, akik, mint kiderült, kifogtak és megtartottak halakat, melyet a fogási naplóba nem rögzítettek, és néhány esetben élve kívánták elszállítani a vízpartról. Minderről a szövetség tájékoztatta a horgásztársakat a közösségi oldalán.

Többen a fogási naplóba nem rögzítették a kifogott halakat
Többen a fogási naplóba nem rögzítették a kifogott halakat
Fotó: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége/Facebook

– A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 67. § (1) bekezdése alapján, a halgazdálkodási hatóság halvédelmi bírságot szab ki a fogási napló vezetését elmulasztó, illetve az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben foglaltnál nagyobb (30 cm) testhosszúságú, jogszerűen kifogott halat a vízpartról nem leölve elszállító személlyel szemben. A halgazdálkodási hatóság az állami horgászjegyet, turista állami horgászjegyet, véglegesen visszavonja attól a személytől, akivel szemben halvédelmi bírságot vagy más hatóság által megállapított, a hal fogására irányuló tevékenységgel kapcsolatosan megállapított szankciót szabtak ki. A halgazdálkodási hatóság a határozatában a pénzbírság mellett az elkövetőt az állami horgászjegy váltásától is eltiltja, az eltiltás időtartama három hónaptól három évig terjedhet. A fogási naplónak a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló rendelet szerinti vezetését elmulasztó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke horgászat esetén: 10 ezertől 50 ezer forintig terjed – részletezte a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló miniszteri rendeletben foglaltnál nagyobb testhosszúságú, jogszerűen kifogott halnak a vízpartról nem leölve történő elszállítása esetén kiszabható bírság mértéke 10 ezertől 500 ezer forintig terjed, írta a szövetség a közleményében. A halgazdálkodási hatóság a bírság kiszabásakor a bírság összegébe beépíti a hal jogszabályban meghatározott halgazdálkodási értékét is, tették hozzá. A szövetség mérleget vont, mibe kerülhet a horgászoknak a fogási napló vezetésének elmulasztása, valamint a be nem írt hal elvitele, a horgászokmányok bevonása és a bírság kiszabása esetén:

  •  Állami jegy és fogási napló, minimális horgászegyesületi tagság: 13 ezer forint;
  •  Területi jegy: napi jegy 5 ezer forint, éves összterületi jegy 44 ezer 500 forint;
  •  Halvédelmi bírság: 20 ezer és 550 ezer forint között;
  •  Ponty halfaj halgazdálkodási érték számítása: ponty 5 kg x 1500 forint x 15-ös szorzószámmal = 112 ezer 500 forint, 10 kilogrammos ponty esetében ez az összeg 225 ezer forint;
  •  Állami horgászjegy váltásától való eltiltás: 3-tól 36 hónapig terjedhet;
  •  Halgazdálkodási hasznosító helyi horgászrendtől függő vízterületről való kitiltás mértéke: 3 hónaptól 5 évig terjedhet.

– Összesen minimum 150 ezer és akár 800 ezer forint, mely magába foglalja a bevont, horgászatra jogosító okmányok díját, és a kiszabott halvédelmi bírság összegét, valamint horgászunk 3 - 36 hónap között nem kaphat állami horgászjegyet. Megér még néhány kósza gondolatot, hogy milyen büntetőjogi kategóriát sért az, aki egy 10 kilogrammos, 225 ezer forint halgazdálkodási értékű pontyot visz el beírás nélkül a vízpartról. Döntsék el, érdemes-e kockáztatni! Az elmúlt 3-4 hónapban sajnos nem az első ilyen esettel találkoznak halőreink. Kérjük horgászainkat, hogy figyeljenek oda a fogási napló vezetésének szabályaira! Fontos a pontos dokumentálás, hiszen a halgazdálkodónak a haltelepítések mértékének megállapításához fontos információ a horgászok által beírt halfajonkénti fogási adatsorok – hívja fel a horgászok figyelmét a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában