A szegények orvosa

2 órája

Dr. Hibay Károly legendája: az orvos tudásánál csak a szíve volt nagyobb

Egerben több száz éve töretlen a szegények orvosának legendája, akiről utcát és intézményt is neveztek el. Az Egri séták egrieknek októberi eseményén felidézték Dr. Hibay Károly történetét és körbejárták a Hibay család hagyatékából készült kiállítást is.

Hornyák Réka

Az Egri Lokálpatrióta Egylet által szervezett Egri séták egrieknek programsorozat október kilencedikei sétája a Hibay család 200 éves történetét mutatta be. A séta az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen kezdődött, a Tittel Pál Könyvtárban, ahol két előadást is hallhattak a résztvevők, majd megtekintették a Dr. Hibay Károly, a szegények orvosa című kiállítást. 

A séta háziasszonya Laskay Anna, az EKKE Tittel Pál Könyvtárának szaktájékoztató munkatársa volt, aki köszöntötte a vendégeket és bemutatta a programot. Majd elsőként dr. Szuromi Rita történész, A Hibay család 200 éves története Egerben című előadását hallgathatták meg a jelenlévők. 

– A XVIII. században sokan vándoroltak a Felvidékről, Gömörről Heves vármegyébe, az új élet és jobb reményében, valószínűleg ekkor érkeztek Hevesbe is a Hibayak. Első Hibay Györgynek szőlőbirtoka volt és bortermeléssel foglalkozott, fia Ádám flastromozó volt, ami vagy a sebtapasztást, tehát az orvoslást vagy pedig az úttapasztást, a fizikai munkát jelenti. A flastromozó fia már szűcs-szabó mester volt és később az ő fia, György is szűcs-szabó lett, s ő már Eger tisztességes és megbecsült polgáraként halt meg. György precizitását, kiváló munkáját mindenhol dicsérték, erről írásos emlékek is maradtak fent. A különleges pedig az, hogy György úgynevezett Vándorló könyve is megmaradt, amiben minden vezetve van róla ás családjáról, György kinézetétől kezdve a családja által birtokolt tárgyakig – kezdte a történelmi visszatekintést dr. Szuromi Rita.

Dr. Szuromi Rita történész, A Hibay család 200 éves története Egerben című előadása
Dr. Szuromi Rita történész, A Hibay család 200 éves története Egerben című előadása
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

4. Hibay György már Eger megbecsült polgára volt

– György megvásárolt egy házat Egerben és született egy fia, akit taníttatni tudott, így 4. Hibay György gyógyszerésznek tanult. Évekkel később 4. Hibay György Szegedre költözött, ahol egy patikát működtetett és ott ismerte meg feleségét, akinek édesapja szintén patikus volt. 4. Hibay, mondhatni patikus György, összeházasodtak és született négy gyermekük, két fiú, 5. Hibay György, Károly és két lány, Aranka és Irén. Patikus Hibay György és családja aztán Egerbe költöznek, ahol megvásárolják a piac téri, ma a dobó téri kígyó patikát. Nagyon jól megy a sora a családnak, patikus György kiváló a szakmájában és hatalmas lehetőséget kap, mikor az előző tulaj a patika jogával együtt, átadja patikus Györgynek az egri víz receptjét is. Az egri víz egy gyógynövényes, alkoholos víz, melyet gyomorbántalmakra fogyasztottak az emberek – ismertette a történész. 

Azonban, mivel három patika is árulta az egri vizet, perre mentek és patikus Hibay György elvesztette a víz árulásának jogát. Ez azonban nem jelentett hatalmas problémát, mivel eddigre már anyagilag stabil helyzetben élt a család, György pedig a társadalom által megbecsült, magas presztízsű lakos volt, többek között fertálymester is.  

4. Hibay - patikus - György az első fiát, 5. Hibay Györgyöt patikusnak taníttatja, de Károly orvosnak adja. György itthon, míg Károly külföldön tanult, majd mindketten szakmájukban helyezkedtek el. Azonban, mikor kitört az I. világháború, mind a ketten fegyvert ragadtak és harcoltak, de végig tartották egymással a kapcsolatot, leveleket és képeket küldtek egymásnak. 

Az Egri séták egrieknek októberi eseményén felidézték Dr. Hibay Károly történetét
Az Egri séták egrieknek októberi eseményén felidézték Dr. Hibay Károly történetét
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Gyászba borult a Hibay család

– 1918. azonban nehéz év a családnak, hiszen csak Károly tért haza a háborúból, mert 5. György spanyol náthában elhunyt a háború idején. Hibay Károly hazatérve letetette az orvosi vizsgát, majd 1921-ben Egerben bérelt házat az Érsek utcában, azt, amin ma az emléktábla díszeleg. Károly Egerben éli az életét és a szakmájában dolgozik, majd 1922-ben elmegy a Parádi Anna-bálba, ami megváltoztatja az életét, ugyanis megismeri Hartl Editet. A fiatalok között nagy volt a szerelem, hiszen júliusban ismerkedtek meg és októberben már össze is házasodtak – mesélte a történész és kiemelte, hogy a dr. Hibay Károly, a szegények orvosa kiállításon látható Hartl Edit eredeti Anna-báli belépője. 

Elmondta, hogy dr. Hibay Károlynak és Hartl Editnek egy gyermeke volt, Károly, aki felmenőihez hasonlóan gyógyszerészetet és vegyipart tanult. A férj, édesapa és orvos, dr. Hibay Károly megbecsült lakos volt Egerben. Sokat segített betegein és a rászorulókon, akár az éjszaka közepén is kiment pácienseihez, sőt volt, akiket anyagilag is támogatott. De nem csak hivatásában, hanem emberileg is kiváló volt, egyszerre praktizált kórházban, a magán praxisán és ezeket mellett még díjmentesen plusz munkát is vállalt a közösségben. Jómódú és jó humorú ember volt, viccelődött a Kígyó patika nevével, miszerint aki ott vásárol, az kígyógyul a betegségből.  

A múlt legsötétebb focimeccse, amit szomorú emlékek fednek

– Azonban tragédia várt a családra, ahol még csak 9 hónapos volt a kisfiú, 6. György. 1924-ben ugyanis Károly egy kiütéses tífuszban szenvedő cigánylány vizsgálata közben elkapta a betegséget, majd egy egy hetes haláltusa után elhunyt, betege azonban meggyógyult. Dr. Hibay Károly 1924. május 9-én, pénteken este 8 órakor hunyt el, a halálát okozó terjedő betegség miatt hamar, már 11-én el is temették. Az aznapra meghirdetett focimeccset előre lemondták, hiszen tudták, hogy mindenki a megbecsült orvos temetésén lesz jelen – mondta dr. Szuromi Rita. 

A tragédia után, évekkel később Hartl Edit az iparművészetben kezdett el dolgozni, fiuk, Gyurka pedig - a családi hagyományok szerint - bekerült a cisztercikhez. A fiú orvos akart lenni, de anyja nem engedte ezt neki, mondván az egy veszélyes pálya, így Gyurka jogász pályára lépett. Felnőtt korában, feleségével Alízzal 3 gyermekük született. 

Dr. Hibay Károly, akinek tudásánál csak a szíve volt nagyobb

Az orvos, dr. Hibay Károly legendája évszázadok óta töretlen Egerben. A második világháború után Egerben róla nevezték el, az egykori Újvilág utcát. 1991 decemberében az Egri Városszépítő Egyesület állíttatott emléktáblát a dr. Hibay Károly utcában, a régi családi házuk oldalfalán. 2008 novemberében a dr. Hibay Károly úti óvoda vette fel hivatalosan is a doktor nevét, 2014. augusztus 20-án pedig újabb emléktáblát avattak tiszteletére az egri Érsek utcában. Ezen kívül még egy emlékgyűrűt is alapítottak a nevében, melyet minden évben egy 40 évnél fiatalabb orvos kaphat meg. 

Dr. Hibay Károly hagyatékát, családja és leszármazottai felajánlásából a Tittel Pál Könyvtár kapta meg. A hagyatékból összeállított kiállítást Gál Tibor, a könyvtár főigazgatója és dr. Szuromi Rita történész állították össze, mely október végéig megtekinthető a könyvtárban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában