Mustráltak

2 órája

Gímszarvas trófeaszemlére gyűltek össze a vadászok a Mátrában

A Nagyhalmaj-tisztáson 108 gímszarvas bika trófeáját tekinthették meg az érdeklődők. A gímszarvas trófeaszemle idei tanulsága, hogy a koronás bikákat hagyni kell öregedni a nagyobb trófeasúly érdekében.

Szabó István

Pénteken zajlott le a 4. Heves vármegyei gímszarvas trófeaszemle a Mátrában, a Nagyhalmaj-tisztáson. A Heves Vármegyei Kormányhivatal, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Heves Vármegyei Területi Szervezete és az Egererdő Erdészeti Zrt. közös rendezésű eseményén az érdeklődő vadászok összesen 108 trófeát. Ezek közül 18 darab vadásztársaságok, 90 pedig az Egererdő három vadászterületén elejtett gímszarvas fejdísze volt. Köszöntőjében Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója a vadászembereknek ünnepnapjának nevezte az alkalmat.

A 4. Heves vármegyei gímszarvas trófeaszemle a Nagyhalmaj-tisztáson
A 4. Heves vármegyei gímszarvas trófeaszemle a Nagyhalmaj-tisztáson
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Ilyenkor tudunk számot adni az elmúlt időszak sok munkájáról, amelynek gyümölcse most itt megtekinthető. Nagyon bízom abban, hogy a vadászszakma az előtte tornyosuló kihívásoknak meg tud majd felelni. Ezek a kihívások egyszerre fakadnak társadalmi és környezeti változásokból. A szakmáink előtt még ilyen bizonytalanság soha nem állt, hiszen olyan gyorsuló ütemben változik mind a társadalmi, mind a természeti környezet, amelyre a múltbeli tapasztalatok csak részben adnak válaszlehetőségeket. Azt gondolom, soha nem látott fontossága van annak, hogy összehangolt cél érdekében összeadjuk mindazt a tudást és tapasztalatot, ami a szakmai közösségeinknél rendelkezésre áll, mert ezzel tudunk a leghatékonyabban reagálni a változásokra. A mai és az ehhez hasonló rendezvények ehhez kínálnak ragyogó alkalmat – emelte ki Dobre-Kecsmár Csaba.

A gímszarvas trófeaszemle megnyitóján Demeter Erzsébet, a Heves Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályának vezetője, a vadászati hatóság vezetője elmondta, hogy a tavalyi évhez képest, időarányosan, 50 bikával bírált többet a hatóság. 

– Ebben az évben 550 bírálatot végeztünk el.  Ebből két aranyérmes gímbika került terítékre, 20 ezüstérmes, és 90 bronzérmes. Ha az érmes arányt tekintjük, akkor az a tavalyi évhez képest 4 százalékkal rosszabb. A visszaesésre a korosztály összetételét nézve kapunk magyarázatot. Idén 60 százalék a fiatal bikák, 35 százalék a középkorúak, és a 4 százalékot sem éri el az öreg bikák aránya – utóbbiak tavaly és tavalyelőtt a 6 százalékhoz közelítettek. Emellett a hatóság 6 esetben szakszerűtlen elejtést állapított meg. A trófeasúlyok tekintetében országos tapasztalat ez évben, hogy gyengébben az eredmények. 8-9 kilogramm trófeatömegű bika idén 8 került terítékre nálunk, ez a szám tavaly 10 volt. 9 kilogramm fölött 4 bikáról beszélhetünk, ez tavaly 5 volt, viszont 10 kiló fölötti nem volt bírálaton. Tavaly ez utóbbi súlyt 5 gímbika trófeája haladta meg. Az előző évben a legnagyobb trófea súlya 11,74 kilogramm volt, idén a rekorder csupán 9,77 kilogramm volt, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészeténél bíráltuk. Fontos tanulság mindebből, hogy a koronás bikákat kíméljük, hagyjuk öregedni őket ahhoz, hogy jók legyenek a trófeasúlyok, és tudjanak örökíteni – hangsúlyozta Demeter Erzsébet.

A gímszarvas trófeák súlya elmaradt a tavalyitól

Ifj. Nagy Károly, az Egererdő Zrt. munkatársa elmondta, hogy a maguk házatáján hasonlókat tapasztaltak. 

– Az Egererdő 52 ezer hektáros, három vadászterületén 115 gímbika elejtése történt eddig. Közülük, az elbíráltakat tekintve, a mátrai vadászterületen 55, a bükki vadászterületen 49, az egerbaktain 6 bika került terítékre. Az érmesek aránya itt is kevesebb a korábbihoz képest, csak 18 százalék, ami összességében 21 bikát jelent. Csökkenés mutatkozik a nagyobb bikák számában, az érmes arány ezért marad el a tavalyi 25 százalékhoz viszonyítva. A trófeasúlyok tekintetében ebben a bőgési szezonban 5 elejtett gímbika akadt a cég területén, amelynek a fejdísze 7 kilogramm fölöttinek bizonyult, tavaly ez a szám 9 volt. A bírálatokon 1 aranyérem, 4 ezüst-, illetve 16 bronzérem született. Az aranyérmes trófeának már ideje volt, mert az utóbbi időkben nem sikerült aranyérmes bikát elejteni. Idén a mátrafüredi erdészet területén ejtették el 9,77 kilogramm trófeatömeggel. ami 213,22 pontot ért a bírálaton. Az átlag trófeatömeg is elmaradt az elmúlt évtől. Idén ez 4,43 kilogramm, az érmes trófeák átlagsúlya 6,65 kilogramm. Tavaly ez utóbbi majdnem elérte a 6,9 kilogrammot. Korosztályt tekintve az 5 éves gímbikák voltak azok, amelyekből a legtöbb, közel 25 százalék esett el a társaság területén is. Tavaly 7-8 éves volt a legtöbb bírált bika, és inkább ez lenne az elvárás. A mátrai területen 5,07 kilogramm, a bükkin mindössze 3, 75, az egerbaktain 4,47 kilogramm volt idén az átlagos trófeatömeg. Mínuszpontos bika idén nincs a minősítésben, és ez örvendetes – összegezte ifj. Nagy Károly.

A szakember hozzátette, a Covid és az afrikai sertéspestis együttes hatása az, hogy a külföldi vadászok száma évről évre csökkenő tendenciát mutat. Idén egyetlen külföldi bérvadásznak sikerült elejteni gímbikát, a többit mind hazai vadásznak sikerült terítékre hoznia, tette hozzá ifj. Nagy Károly.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában