Jövőkép

2 órája

Hazánk apostoli nunciusa adott elő az egri egyetemen

Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusának előadását hallgathatták a résztvevők. A család Isten terve című konferencia a lelki feltöltődést, az önfejlesztést és a kapcsolatépítés lehetőségét nyújtotta.

Heol.hu

A család Isten terve címmel szervezett konferenciát az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és az Egri Hittudományi Főiskola. Szent II. János Pál pápa Gratissimam sane kezdetű levelének 30. évfordulóján, október 10-én gyűltek össze a főtisztelendő atyák és az érdeklődők az egri egyetem Líceum Dísztermében. A konferencia középpontjában a keresztény család hivatása, a családi konfliktusok hatása és a békére nevelés témái álltak. 

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egri egyetem rektorának köszöntője "A család Isten terve" konferencián
Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egri egyetem rektora köszöntötte "A család Isten terve" konferencia résztvevőit

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egri egyetem rektora is köszöntötte a konferencia résztvevőit. Beszédében kiemelte a családok fontosságát, hiszen családon belül alapozódik meg az emberekben a hűség, a hit és a szeretet, mely érzelmek egyben a nemzethez is kötik az egyént.

– A mai világban több külső tényező is fenyegető veszélyforrást jelent a család egységére, ilyen például a globalizáció, a háború és az infláció is. De lehetnek belső tényezők is, melyek veszélyt jelenthetnek a családra, hiszen a folyamatos stressz, a kimerültség egyaránt hat a szülőkre és a gyermekekre, ami nem megfelelő kommunikáció miatt roncsolhatja a családi kötelékeket. De meg kell említeni a drogot, az alkoholt és az internet vagy eszköz függőséget is, ami szintén károsan hat az egyénre és a családra egyaránt – kapcsolódott a konferencia témájához a köszöntőbeszédében dr. Pajtókné dr. Tari Ilona. 

Elmondta továbbá, hogy a különleges konferencián több előadás is szól a keresztény család lelkiségének kihívásairól és a család egységéről is. Úgy fogalmazott, hogy a családok jelentik a jövőt, így a nemzet fennmaradása érdekében az egyháznak is feladata a családok segítése és békéjének megőrzése. 

Lelki feltöltődés, önfejlesztés és kapcsolatépítés

A konferencián több mint száz résztvevővel zajlott, így az előadások két teremben folytak. A Líceum Dísztermében voltak az előadások, a Kápolnában pedig élő közvetítésben lehetett őket követni, egy időben.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek is köszöntötte a konferencia résztvevőit
Dr. Ternyák Csaba egri érsek is köszöntötte a konferencia résztvevőit
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Dr. Ternyák Csaba egri érsek, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem nagykancellárja köszöntőjében elmondta, hogy az idei konferenciát összekötötték a papok negyedéves rekollekciójával. Ezek a negyedéves alkalmak arra szolgálnak a papoknak, hogy időszakonként visszavonulhassanak, lelkileg feltöltődhessenek és megújulhassanak. Dr. Ternyák Csaba szerint ez a konferencia kiváló alkalmat teremt a feltöltődésre és egyben a továbbfejlődésre is. 

Dr. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektora bemutatta a konferencia társszervezőjét, az Egri Hittudományi Főiskolát a jelenlévőknek. Mint kiderült beszédéből, a hittudományi főiskolának és papnevelő intézetnek jelenleg nagyjából 100 hallgatója, 13 főállású és 5 óraadó tanára van, mely oktatók közül hárman előadást is tartottak a konferencián. 

A család Isten terve, a boldog jövő kulcsa

Délelőtt tíz órakor pedig elkezdődött az első és egyben legkülönlegesebb előadás, Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusának előadása, A családok és a társadalom kapcsolata címmel. Bár a nuncius betegség miatt nem tudott személyes jelen lenni, interneten keresztül végig követte a konferenciát és előadását is ugyanolyan lelkesedéssel tartotta meg, mintha a teremben lett volna. A családok és a társadalom kapcsolata című előadás adta a konferencia fő témáját, melynek egységeit a további előadásokban tárgyalták tovább.

Michael Wallace Banach Magyarország apostoli nunciusának online előadás
Michael Wallace Banach Magyarország apostoli nunciusának online előadása
Forrás:   Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A résztvevők követhették angolul az előadást, de kérhettek fejhallgatót is, melyben folyamatos, élő tolmácsolásban követhették a nuncius gondolatait. Michael Wallace Banach azzal kezdte beszédét, hogy kiemelte, mennyire kiemelkedő és különleges az, hogy egyetemi keretek között rendezhetik meg a konferenciát és oszthatják meg annak minden tanulságát. Előadásában olyan témákat feszegetett, mint hogy a felnőttek képesek-e megérteni azokat a problémákat, amelyekkel a mostani fiataloknak kell szembenézniük vagy, hogy hogyan változott meg a család szerepe a társadalomban. 

Olyan világot élünk, mely nem ateista, de Isten nélküli

Kitért a globalizáció okozta nehézségekre, az internet káros hatásaira - melyek egyaránt érintenek felnőtteket és fiatalokat -, a COVID okozta elszigetelődésre, társadalmi széthúzásra, az individualista szemléletmód negatív velejáróira, majd a kereszténységben rejlő megoldásokra és a házasság fontosságára. Elmondta, hogy Isten jelenléte eltűnt a mindennapokból, az emberek már nem hisznek és nem bíznak, mert a mai individualista, nárcisztikus világban az „én”-t helyezik a „mi” és a család elé. Az internet világa megtéveszti az embereket, hiszen a képernyőkön keresztül egy hamis világot látnak és követnek, míg a való életről lemondanak. 

Ebben a bonyolult és rideg időszakban, a rossz útról való visszatérésről a család jelenti a megoldást. Hiszen egy család struktúrát teremt, szeretet és biztonságot ad, azt pedig beleneveli a gyermekbe is, aki felnőttként képes lesz békében és szeretetben élni önmagával és embertársaival is. 

Az előadások egészen délután egy óráig tartottak az egyetemen. A résztvevők hallhatták többek között Czapkó Mihály, teológiai tanár, Dr. Szűts Zoltán, dékán és Szabó József, egyházmegyei családreferens előadását is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában