Legény

3 órája

Kárpáti borzderes tenyészbikával fedeztettek Tarnaszentmiklóson

Áprilistól egészen júliusig volt egy gulyában az állatokkal.

Heol.hu

Kárpáti borzderes tenyészbikával fedeztettek Tarnaszentmiklóson

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának tarnaszentmiklósi állattartó telepén 36 nőivarú kárpáti borzderes szarvasmarhát tartanak tenyésztésben írják közösségi oldalukon.

Ezen állatok közül a fiatal üszők mindegyike saját szaporulatból meghagyott tenyészállat, ők ebben az évben kerültek bika alá először.
– Mivel a teheneink felmenői között akad mind román, mind pedig magyar származású egyed is, ezért gondosan meg kellett választani azt a fajtaazonos tenyészbikát, amellyel az egész állományunk fedeztethető. Választásunk a Legény névre hallgató bikára esett, akinek tulajdonosával az igazgatóság bérfedeztetési megállapodást kötött. Ezt követően került a telephelyünkre, ahol áprilistól egészen júliusig volt egy gulyában az állatainkkal. Legény pár napja – dolga sikeres végeztével – elhagyta a tenyészetünket, hazaszállították.

Reméljük, hogy az előttünk álló ellési szezonban állományunk jelentősen gyarapodik majd Legény borjaival, amiről természetesen beszámolunk – írják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában