Állattartás

3 órája

Kiderült hány borjú alkalmas tenyészbikának Tarnaszentmiklóson

Október végén 15 borjú kerül bikanevelő telepre.

Heol.hu

A Tarnaszentmiklós határában lévő állattartó telephely

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Szürke Szállásán, a Tarnaszentmiklós határában lévő állattartó telephelyen elérkezett az idő a borjak és az anyaállatok szétválasztására – írják közösségi oldalukon.

A magyar szürke szarvasmarha gulyájukban idén három tenyészbika, 16 előhasi üsző (azaz azok a fiatal nőivarú állatok, amik ebben az évben vemhesültek először) és 112 tehén, valamint azok borjai járták a legelőket.

– Erre a szétválogatásra azért van szükség, hogy az időközben újravemhesült tehenek nyugalomban fel tudjanak készülni a következő ellésükre. Szeptember 30-án a telephelyen megtörtént a 8-9 hónapos borjak leválasztása, ettől a naptól kezdve már csak a felnőtt állatok járnak ki a gyepterületre legelni, a borjak pedig az istállóban gyarapodhatnak tovább ivar szerint elkülönítetten.

Szétválogatásukat követően a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének Bikaminősítő Bizottsági tagjai személyesen válogatták ki azokat a bika borjakat, amelyeket tenyészbika jelöltnek alkalmasnak találtak. Ennek eredményeként október végén 15 kis bikánk fog bikanevelő telepre elkerülni, ahol megkezdődik a további, még két éven át tartó felnevelésük – részletezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában