BNPI

2021.03.27. 11:24

Megérkezett Befutó, Tarnaszentmiklós új tenyészbikája

A tenyészbikák aktív jelenlétének bizonysága minden évben a borjak magas számában tükröződött vissza.

HEOL

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-hevesi Tájegységében tartott magyar szürke szarvasmarha tehenei között 2016 óta ugyanaz a három tenyészbika fedez – név szerint Vő, Burnót és Téma. A tenyészbikák aktív jelenlétének bizonysága minden évben a borjak magas számában tükröződött vissza, ezek alapján elmondható, hogy a tehenek ellési százaléka eddig minden évben 90% felett volt – számolt be róla honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Fotó: bnpi.hu

Mint írták, az állatállomány növelése érdekében a 2019-ben 2020-ban született üsző borjak közül elkezdték kiválogatni azokat az egyedeket, akiket továbbtenyésztésre alkalmasnak találtak, így azok háromévesen bekerülhetnek majd az anyagulyába. A beltenyésztés elkerülése miatt viszont szükségessé válik az apaállatok cseréje.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, három év használatra ingyen biztosít tenyészbikát a saját tagjainak tenyészetébe. Élve ezzel a nagyszerű lehetőséggel, majd számbavéve a teheneink genetikai hátterét, a BNPI megkérte az egyesület tenyésztési bizottságát, hogy ajánljanak megfelelő apaállatot. Ennek eredményeként került hozzájuk – első körben egy – fiatal, hároméves tenyészbika.

Fotó: BNPI.hu

A Befutó névre keresztelt fiatal bika március 17-én érkezett meg a tarnaszentmiklósi állattartó telepre, ahol jelenleg karanténban van megfigyelés alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában