Három évtizedes hagyomány

3 órája

Fröccs az esőben: Gyöngyösön újra megtelt a Fő tér a Szüreti Futónapon

A mátraalji város tradicionális futógáláján a nevezők idén is több korcsoportban, több távon versenyezhettek.

Szabó István

Az eső sem riasztotta vissza a versengéstől Gyöngyösön a 32. Szüreti Futónap és Kömlei Károly Emlékfutás résztvevőit. A Gyöngyösi Triatlon, Atlétikai és Szabadidősport Klub (GYÖTRI) és a Mátra Sportegyesület hagyományos, Fő téri futógáláján a nevezők idén is több korcsoportban, több távon versenyezhettek a tér macskakövein.

A 32. Szüreti Futónap Gyöngyös Fő terén
A 32. Szüreti Futónap Gyöngyös Fő terén
Forrás: Czímer Tamás /  Heves Megyei Hírlap

A legifjabbak, a 7 évesek és a náluk fiatalabbak fél kört, azaz 400 métert kellett, hogy teljesítsenek. Az életkor szerint két-két évenként emelkedő kategóriákban természetesen egyre hosszabb volt a versenytáv: a 13-14, s végül a 15-18 évesekre már 2000 méter futás várt. 

A Kömlei Károly Emlékfutás – a városban hosszú évtizedeken át edzősködő tanár, a Gyöngyösi Atlétikai Klub 1937-ben történt életre keltésének egyik főszereplője emlékére – 5000 méter hosszú volt, és négy életkori kategóriában indulhattak a vállalkozó szelleműek. A 3 fiúból és 3 lányból álló iskolai váltók távja 6x500 méter volt, a legalább 3 közvetlen családtagból álló futócsapatoknak 900 métert kellett futni. 

A legkülönlegesebb versenyszám minden évben a Fröccsatlon, amelyben 4 fős csapatok versengnek 2000 méteren. Mindez idén is úgy zajlott, hogy a rajt után a csapat üres vödörrel indult el, a vödör fülét rúdra kellett akasztani, a rudat két futó fogta. A szőlődepóhoz érve a csapat teleszedte a vödröt szőlővel és minden csapattag megivott 1-1 pohár fröccsöt – a 18 év alatti csapattagok fröccs helyett szódás szőlőlevet. Az üres poharakat összegyűjtve leadták a depókijáratnál levő versenybíróknak. Ugyanígy futották le a további etapokat is az 5 körös versenyen. 

A több mint három évtizedes futónap népszerűségét Gyöngyösön mi sem bizonyítja jobban, hogy az eső ellenére pénteken is megtelt a Fő tér nézőkkel és drukkerekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában