Egri zsinagóga

1 órája

Szombatfogadást tartott az egri zsidó hitközség 46 év után

Az Egri Zsidó Hitközség péntek esti ünnepélyes Szombatfogadására Vajda János hitközségi elnök és Radó István, az Egri Zsidó Kulturális Egyesület (EZSIKE) elnöke invitálta portálunkat a Kossuth utcai zsinagógába.

Sike Sándor

Az EZSIKE elnöke az ünnepi esemény kapcsán kérdésünkre elmondta, hogy a zsidóknál szinte minden liturgikus hetet a szombatfogadás indít el, ünnepi szentmisének is mondható a katolikus fogalmak szerint. Olyan, mint a katolikusoknál a vasárnapi nagymise, ami általában 10 órakor van minden nagyobb templomban, a Bazilikában is Egerben. 

46 év először tartottak Szombatfogadást Egerben
46 év először tartottak Szombatfogadást Egerben
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Azt is elmondta az egyesületi elnök, hogy a  zsidó év minden hetének megvan a maga külön ünnepi elnevezése és a hozzá tartozó bibliai történet. Igazi fontossága az volt a péntek esti szombatfogadásnak, hogy ilyen esemény nem volt Egerben már 46 éve. 

– Tavaly decemberben megalakult a városban a zsidó hitközségünk Vajda János vezetésével, aki az egri, nagyon-nagyon régi zsidó család, a Pauntz család leszármazottja. (Ugyanúgy megmásították a nevüket, mint annak idején sokan mások.) Ő vezette az estét, illetve van egy sokkal fiatalabb tagunk, a rabbijelölt, Lénárt József, ő vezette magát a szertartást. Rabbijelöltként joga van ehhez – fogalmazott Radó István.

Azt pedig külön is hangsúlyozta, hogy meghívásukra meglátogatta őket az egri érsek atya, dr. Ternyák Csaba és a titkára, ők részt vettek az esten és az utána tartott közös imán és étkezésen. 
– Ez egy komoly megtiszteltetés és nagyon jelentősen emelte az ünnepünk fényét, hogy ott volt közöttünk az Egri Főegyházmegye érseke, akivel már korábban felvettük a kapcsolatot, és segítséget is kaptunk tőle több alkalommal. Az est során pedig érsek atya a közös étkezésen is részt vett titkárával együtt – tette hozzá az EZSIKE elnöke.
Elmondta azt is, hogy meghívták az új polgármesterüket, Vágner Ákost is, aki – bár személyesen nem tudott eljönni – de egy nagyon szívélyes üdvözlő üzenetet küldött az ünnepi esemény alkalmából. 

– Tőle már korábban, még beiktatása előtt is kértünk egy találkozót. Ő nagyon szívesen leült velünk és tájékoztattuk azon elképzelésünkről, hogy a két zsidóknak épült létesítményt, a két zsinagógát mindenképpen szeretnénk rendszeresen használni. Ígérete szerint ebben segíteni fog és támogatásáról is biztosított bennünket. Jó kapcsolat fűz össze bennünket, a polgármester úr a szívén viseli a sorsunkat – hangsúlyozta Radó István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában