Új szemlélet

3 órája

Vágner Ákos: Egert új, fejlődő pályára kell állítani

A polgármester elmondta, hogy új politikai kultúrát szeretne meghonosítani. Éppen ezért mihamarabb megkezdte a munkát az új egri grémium.

Heol.hu

– Számos egyeztetés zajlott az elmúlt hetekben szakemberekkel és az egri polgárokkal. Rengeteg információt gyűjtöttünk be mielőtt elkezdtük az önkormányzati munkát – mondta Vágner Ákos egri polgármester. Mint ahogy arról beszámoltunk, múlt hét csütörtökön megalakult az új egri közgyűlés. Több fontos döntés született az alakuló ülésen is, erről is beszélt polgármester, aki emellett megköszönte a választók bizalmát.

Vágner Ákos Eger új polgármestere az egri közgyűlés alakuló ülésén
Vágner Ákos polgármester az egri közgyűlés alakuló ülésén
Forrás:  Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Mivel az uniós és az önkormányzati választások egy időben zajlottak, ezért a választás után még szeptember 30-ig az előző grémium végezte feladatát. Az átadás a lehető leghamarabb, október elsejével történt meg, a jegyző fogadott minket, a hivatal dolgozóival állománygyűlésen találkoztunk. Ismertettük azokat a kereteket, ahogyan szeretnénk velük együtt dolgozni, hogy Egert egy új, fejlődő pályára állítsuk – ebben nagy szerepük lesz – mondta.

A polgármester elmondta azt is, hogy új politikai kultúrát szeretne meghonosítani. Éppen ezért is szervezték meg mihamarabb az alakuló ülést, melyen a jogszabályba foglalt döntéseket meghozták, áttekintették az önkormányzat működési szabályzatait. Erre 6 hónapjuk lett volna, de az elmúlt ciklus vitái mentén kialakult működésképtelenség elkerülése végett az alapokmány módosításról is döntöttek.

– Továbbra is 4 bizottsággal működik az önkormányzat, de a struktúra és a feladatkörök immár igazodnak az alapokmányhoz, a működést támogatják. A bizottságok 7 tagúak, az ellenzékkel történt egyeztetés mentén a választási eredmény megjelenik a tagságok összetételében is. A bizottságok több döntési jogkört is kaptak, ezáltal az önkormányzat hatékonysága is fokozódik – ismertette.

Arról is beszélt, hogy nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a köztisztasági, parkgondozási ügyekre. Gazdasági programot szeretne indítani, amitől hosszútávú életszínvonal növelő hatást vár, ennek érdekében is szoros együttműködést tervez a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával.

– A gazdasági növekedés a város adóerejét nagyban befolyásolja, ami a költségvetés fontos része. Három fő adóneme van a városnak: az iparűzési-, az idegenforgalmi- és az építményadó. Ha erős gazdasági szereplőket hozunk a városba, akkor gazdasági erő növekedést érhetünk el – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy kulturális területen is változást szeretne a városban, ebben Gulyás László társadalmi megbízatású alpolgármesternek fontos szerepe lesz. Vágner Ákos hangsúlyozta, hogy jól szervezett, összehangolt programokra van szükség a városban és naprakész tájékoztatásra. Előfordul ugyanis, hogy egy-egy esemény nem kerül be a köztudatba, vagy több eseményt szerveznek egy időpontban. Hangsúlyozta, hogy a városmarketing területén is nagyot kell előrelépni hosszútávon.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt években a városi cégek nem igazán az összehangolt, önkormányzati elvárások szerinti működést követték. Az EVAT Zrt. alá számos cég tartozik, így a megfelelő működése kulcsfontosságú – ezt várják attól, hogy a vezérigazgató nagyobb jogkört kap. Dr. Bánhidy Péter korábbi jegyző azért kapta meg ezt a lehetőséget, mert jól ismeri a várost, komoly önkormányzati múltja van, gazdasági és jogi szakember, emellett tenni akar Egerért. A jegyző és az aljegyző feladatkörre pályázatot írtak ki, október 21-től már megkezdheti a megfelelő jelölt a munkát. 

Október 29-én újra közgyűlési ülést tartanak Egerben. A következő hetekben igyekeznek minden vezetővel találkozni, eljutni minden céghez, intézményhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában