Közgyűlés

2 órája

Átalakul az önkormányzati bizottsági struktúra Egerben

Személyi kérdésekről és juttatásokról is döntött az egri közgyűlés csütörtökön. Az új bizottsági struktúrát és tagjait is megszavazták. Közbiztonságért felelős tanácsnoka is lett a városnak.

Szabadi Martina Laura

Várkonyi György, az Egri Fertálymesteri Testület főkapitánya is szólt a csütörtöki közgyűlésen a képviselőkhöz. Elmondta, ebben a ciklusban is készek minden olyan döntést teljes erejükkel támogatni, melyek a város boldogulását szolgálták. Meghívta Vágner Ákos polgármestert a jövő pénteki nagysuttogóra, ahol szeretnék meghallgatni a várossal kapcsolatos észrevételeit, egyeztetnének az együttműködésről.

Az új egri közgyűlés
Az új egri közgyűlés
Forrás:   Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az alakuló közgyűlésen a polgármester illetményéről is döntöttek. Ez 1 millió 300 ezer forint, melyhez a középfokú nyelvpótlék összege, 23 ezer 190 forint is jár illetve költségtérítés 198 ezer forint összegben. A főállású alpolgármester 1 millió 40 ezer forintot és 156 ezer forint költségtérítést, a másik két alpolgármester Gál Judit és Gulyás László 500 ezer forint illetményt kap, költségtérítésüket pedig 75 ezer forintban állapították meg.

Egy másik napirendi pontban az alapokmányon belül a bizottsági struktúrát vizsgálta felül a közgyűlés, ennek célja a jogtechnikai korrigálás, illetve a bizottságok hatékonyabb működése. Az indoklás szerint nemcsak a bizottságok elnevezése módosul, hanem azok tartalmi elemei is arányosan oszlanak el a feladat-és hatáskörök tekintetében:

  • kulturális és idegenforgalmi bizottság 7 tag
  • köznevelési, szociális és sport bizottság 7 tag
  • pénzügyi-, gazdálkodási és ügyrendi bizottság 7 tag
  • urbanisztikai bizottság 7 tag

Domán Dániel (MKKP)  benyújtotta módosító javaslatait, melyeket már ismertettünk, illetve a korábbi ciklusban számos vitát generált sürgősségi indítványok benyújtásának módját, lehetőségét szabályozza le, valamint a kérdésekre rendelkezésre álló időintervallumot 2 percre javasolja bővíteni. Elmondta, hogy az általa létrehozni javasolt költségvetési ellenőrző bizottság komoly ellenőrző funkciót töltene be, jogosult lenne benyújtani a költségvetést előterjesztésként, illetve a közbeszerzésekben is ellenőrző funkciót töltenének be.

Dr. Bánhidy Péter jegyző válaszolt a javaslatokra, elmondta, hogy szerinte a tervezet jól működhet, javasolja nézzék meg, hogyan működik majd a 4 bizottságot magába foglaló struktúra. Pál György (DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Zöldek) elmondta, szerinte a közbiztonság és a környezetvédelem témája megnevesítve nincs a bizottságoknál, jobb struktúrát is el tudott volna képzelni. 

– Az a többség aki most itt ül, egy 30 százalékos többség. A lakosság 70 százaléka nem önökre szavazott. A győztes mindent visz, és a most megtehetjük mentalitás egyszer már önöket váratlan bukásba taszította – mondta, majd javasolta, bizottsági szakaszban tekintsék át Domán javaslatait.

Huszti Péter (CKE) javasolta, minden évben írásban számoljanak be a képviselők az éves elvégzett munkáról. A jegyző szerint mivel ez alapvetően kötelessége az önkormányzati törvény szerint a képviselőknek, így nem kell ezt külön rögzíteni. Pál György érdeklődött a két új önkormányzati tanácsadó pozícióról, illetve hogy az egyházakkal kapcsolatot tartó külön pozícióra mi szükség van. Domán szerint is feleslegesek ezek a pozíciók illetve külön közbiztonsági tanácsnokot kijelölni is, hiszen az önkormányzat tartja a kapcsolatot a rendőrséggel. Vágner Ákos elmondta, többször is megbeszélték már az ülés előtt, hogy milyen szakmai indokok mentén döntöttek a bizottsági struktúrától. Kérte, hogy a jövőben minden módosító javaslatot közösen vitassanak meg az ülések előtt, s ha szakmailag egyetértenek, akkor ezeket támogatni fogják, de most szavazásra bocsátotta a módosító javaslatokat. Domán és Huszti módosító javaslatát sem szavazták meg, ellenben az új bizottsági struktúrát igen.

A vagyonrendelet módosítása is napirendre került, ezzel részben azt a helyzetet szüntették meg a képviselők, mely Mirkóczki Ádám polgármestersége alatt alakult ki, a képviselők ugyanis 1 millió forintos összeghatárban szabták meg akkor a polgármesteri döntések hatáskörét az eladások terén. Ezentúl a polgármester az ingó vagyon elidegenítésénél és megszerzésénél 7 millió forint összeghatárig visszakapja a döntési hatáskört. Domán a napirendnél érdeklődött, hogy lesz-e beszámolója a polgármesternek a két ülés között eltelt időszakban végzet munkájáról. Vágner Ákos azt mondta, természetesen erre van lehetőség.

A költségvetés módosításával kapcsolatban Domán Dániel elmondta, a múltban nem megfelelően használták fel a körzeti alapokat, szerinte nem is biztos, hogy szükség van rá. Bódi Zsolt (független) szerint viszont nagyon is fontos ez az alap.

A Heves Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felülvizsgálata nyomán külön rendeletet kellett alkotnia az új közgyűlésnek a képviselők tiszteletdíjáról. Minden önkormányzati képviselő havonta bruttó 200 ezer forint alapdíjra jogosult. Ahogy eddig úgy a jövőben is külön tiszteletdíj jár a bizottsági tagoknak az alapdíjon felül: tagság esetén a képviselők alapdíja annak 45 százalékával növekszik. Az elnök az alapdíj 190 százalékát kapja tisztségéért, akkor is, ha több bizottságban vesz részt. A külsős bizottsági tagok tiszteletdíja szintén a képviselői alapdíj 45 százaléka. A tanácsnokok úgyszintén az elnökök díjazását kapják.

A bizottságok elnökeit és tagjait is megválasztották az alakuló ülésen. A Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöke dr. Rák Sándorné lett, tagjai Huszti Péter (alelnök), dr. Hadnagy József és Bognár Ignác, külsős tagjai Homa János, Badacsonyiné Bohus Gabriella és dr. Váczyné Juhász Zsuzsanna. A Köznevelési, Szociális és Sport Bizottság elnöke dr. Hadnagy József, tagja Pál György (alelnök),  Majorosné Juhász Eszter és dr. Rák Sándorné. Külsős tagja Kiss Tibor, Ujjady Péter és Tomaschik Attila. A Pénzügyi-, Gazdálkodási és Ügyrendi Bizottság elnöke Csákvári Antal, tagja Domán Dániel (alelnök), Hrabóczky Zsolt és Molnár Tibor. Külső tag Prokaj Lászlóné, Mizsei Attila és Farkas Attila. Az Urbanisztikai Bizottság elnöke Hrabóczky Zsolt lett, tagja Bódi Zsolt (alelnök), Bognár Ignác, Molnár Tibor, külsős tag Hruska János, Varga Péter és Bátori István.

Molnár Tibor képviselőt a város közbiztonsági, bűnmegelőzési és drogprevenciós ügyeiért, illetve a városban működő polgárőr szervezetekkel és a közbiztonság-, rendvédelem és bűnüldözés terén tevékenykedő hivatásos szervezetekkel, rendőrséggel, civil szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tanácsnoknak választották. Majorosné Juhász Eszter képviselőt a város Egészségfejlesztési Koncepciójának kidolgozásáért, továbbá az önkormányzat és a városi civil szektor kapcsolatának fejlesztéséért, az idősügyi feladatok koordinálásáért felelős tanácsnok választották. Ezt követően a megválasztott külső tagok esküt tettek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában