Új ciklus

2 órája

Esküt tett Eger új polgármestere, alakuló ülést tart a közgyűlés

Október 3-án, csütörtökön tartja alakuló ülését Eger új közgyűlése. Esküt tettek a képviselők és Eger új polgármestere, Vágner Ákos.

Szabadi Martina Laura

Csütörtökön reggel 9 órától tartja alakuló ülését az egri közgyűlés. Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő napirend előtt köszöntötte Vágner Ákos polgármestert. Eger új polgármestere után köszöntötte a megválasztott képviselőket, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnökét, a helyi cégek és intézmények meghívott vezetőit. Jelen volt többek között Ringelhann György egykori városvezető özvegye, és Habis László korábbi polgármester is.

Vágner Ákos Eger új polgármestere az alakuló közgyűlésen
Vágner Ákos Eger új polgármestere az alakuló közgyűlésen
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Békésebb és szeretettel teljesebb a hangulat mint 5 évvel ezelőtt – mondta az összegyűlteknek, majd a képviselőkhöz és a polgármesterhez szólt. Mint mondta, hatalmas felelősséget ró a választási eredmény rájuk. Hangsúlyozta, szakmai alapon hozott döntésekre van szükség, melynek egybe kell esnie a közakarattal. Hozzátette, a döntéseik egy része kihat majd a térségre, a vármegyére is, így döntéseiknek méltónak kell lennie az ezer éves városhoz. Kívánta, hogy megérezzék a szolgálat varázsát, hogy 5 év múltán felelős közszolgálat után büszkék lehessenek munkájukra.

A napirendi pontok elfogadásánál Domán Dániel (MKKP) javasolta, hogy az alapokmány módosítását időkorlát nélkül tárgyalják. Pál György (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd- ZÖLDEK)javasolta, hogy a 14-es napirendi pont személyi kérdéseit tárgyalják csak zárt ülésen: ez előterjesztés az EVAT Zrt. alapszabályának módosításáról és az EVAT Zrt.-vel kapcsolatos személyi döntésekről. A képviselők javaslatait nem szavazta meg a közgyűlés.

Elsőként dr. Holtzer Olivér a helyi választási bizottság elnöke számolt be a választás eredményeiről. Ismertette a szavazatok, számát és a nyertesek személyét. Vágner Ákos megköszönte a munkát, melyet a bizottság végzett. Ezt követően esküt tettek a képviselők: „Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak alaptörvényéhez hű leszek...” – kezdődött az eskü szövege.

Eger új polgármestere ismertette programját

A képviselők után Vágner Ákos polgármester tette le az esküt, majd ismertette polgármesteri programját. Elmondta, mindig is a város érdekében dolgozott a magánszférában, szakemberként is.

– Mind magam, mind csapatom nevében hálás vagyok a rengeteg biztatásért – mondta. Hozzátette, családja türelme és szeretete nélkül nem állhatna itt. 

– Amikor az ember elvállal egy ilyen munkát, amely emberek ezreire kihat – fogalmazott.

Az elmúlt hónapokban több mint 100 egyeztetésen van túl szakemberekkel, intézményvezetőkkel. Beszélgetett az utca emberével. A viták miatt a város fejlődése megtorpant, ezért az egység és béke megteremtésén dolgoznak. 

– A választók megteremtették az egységet, de a békét tőlünk várják, s ezért én mindent megteszek. Új politikai kultúrát szeretnénk meghonosítani, melyben a lokálpatrióta szemlélet, a szakmaiság és a párbeszéd áll – mondta. Kiemelte, versenyképes gazdasági környezetre van szükség a városban a jólét és a fiatalok helyben tartása érdekében. Az egyéni érdekek helyett az itt élőkét kell nézni, átlátható, hatékony önkormányzati struktúrára, fenntartható gazdálkodásra van szükség. 

Vágner Ákos egri polgármester elmondta, a Fidesz-KDNP csoportjának vezetője Csákvári Antal. Főállású alpolgármesternek választották Gömöri Lászlót (13 igen 1 nem 1 tartózkodás), Gál Juditot (14 igen 1 nem 0 tartózkodás) társadalmi megbízatású alpolgármesternek és Gulyás László (13 igen 1 nem 1 tartózkodás) társadalmi megbízatású alpolgármesteri tisztséget kapott. A képviselők szavazólapon, nyílt ülésen szavaztak, de titkos szavazással. Ezt követően letették alpolgármesteri esküjüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában