Hálaadó szentmise

2024.06.23. 07:48

Hatvani pedagógusok is kaptak elismerést a tanév végén

Június 14-én, pénteken hálaadó szentmisével zárta a 2023-2024-es tanévet a Váci Egyházmegye Hitoktatási Igazgatósága, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF). A szentmisét követően – melyet Marton Zsolt megyéspüspök mutatott be a váci Szent Anna piarista templomban – az egyházmegyében az elmúlt tanévben kiemelkedő munkát végzett pedagógusok vehették át elismeréseiket. Hatvaniakat is kitüntettek.

Heol.hu

Pálné Szabó Mária Ilona is elismerésben részesült

Forrás: Váci Egyházmegye

A hagyományhoz híven idén is közös hálaadó szentmisével zárta a tanévet az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága és a Váci Egyházmegye Hitoktatási igazgatósága. Az ünnepségen az intézmények vezetői, munkatársai, valamint pedagógusok és hozzátartozóik vettek részt, írta közleményében Fekete Ágnes, a Váci Egyházmegye kommunikációs munkatársa.

Fehér Józsefné munkáját is elismerték
Forrás: Váci Egyházmegye

Marton Zsolt püspök szentbeszédében elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a tanév végén a pedagógusok ne csak év végi összefoglalót készítsenek, a diákok pedig ne pusztán a vizsgákra való tanulásra fókuszáljanak, hanem a lelki összegzésre is fektessenek hangsúlyt. „Kérdezzük meg magunktól: törekedtünk-e jézusi módon szeretni egymást, a ránk bízottakat, feletteseinket és önmagunkat?”A korábban pedagógusként dolgozó püspök a szakma szépségéről is beszélt, megköszönve mind kollégáinak, mind a szülőknek és a diákoknak az idei tanévbe fektetett munkát. A szentmise után az egyházmegyében az elmúlt tanévben kiemelkedő munkát végzett pedagógusok vehették át elismeréseiket. Idén 13 pedagógus részesült Te Deum-díjban, 3 pedagógus Te Deum Életmű-díjban, 4 fő a Szent Gellért díj ezüst fokozata, egy pedagógus pedig a Szent Gellért díj arany fokozata díjban. 

„Nagyon megérintett a szentmise és a díj átvétele. Gyönyörű és fontos elismerés ez számomra, a hab a tortán. Negyven év munkája lezárult, pont a héten búcsúztattak el a szülők, és jó, hogy ilyen szépen tud elköszönni az ember” – mesélte az ünnepség után meghatódva a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Te Deum-díjas tanítója, Nádudvari Sándorné. A szintén Te Deum- díjban részesült Ráduly Krisztina, a bátonyterenyei II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola pedagógusa is megtiszteltetésnek érzi a kapott elismerést. Az alsó tagozat munkaközösség-vezetőjeként számos program, kirándulások, versenyek szervezője. „A mi iskolánkban tényleg a gyerekek az elsők; mindent értük teszünk.”

Idén 18 Családi Életre Nevelési tanácsadó is átvehette oklevelét, akik legalább öt éve vezetnek CSÉN foglalkozásokat intézményeikben, az idei képzésüket követően pedig tanácsadóként segítik majd kollégáikat. Az „Életünk a Család” Program célja, hogy az itt képzett szakemberek a téma és a módszertan iránt elkötelezettek legyenek és a gyerekekkel jó, bizalmi légkört tudjanak kialakítani, amiben átadhatják nekik a családdal és a családi élettel kapcsolatos információkat, valamint segíthetik őket, hogy pozitív képet tudjanak kialakítani maguknak a családról. 

A délelőtt közös ünnepi ebéddel zárult a PüspökVác Látogató-és Rendezvényközpontban.

Heves vármegyei díjazottak is akadtak a kitüntetettek között, írja a közlemény. 

Te Deum-díjat az a pedagógus, nevelés és oktatás segítő munkatárs, technikai dolgozó kaphat, aki legalább 5 éve egy EKIF intézményben dolgozik, és kiemelkedő hit- és szakmai élet jellemzi, munkája túlmutat a kötelezően elvégzendő feladatokon, intézménye felé elkötelezett, szorgalmas, lelkiismeretes. Szakmailag folyamatosan fejleszti magát, és példaként állítható az Egyházmegyében dolgozó munkatársak elé, valamint az intézmény gyermekei, tanulói szeretik, becsülik, mert a gyermekek számára több mint pedagógus. 2024-ben Te Deum-díjban részesült az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese, Pálné Szabó Mária Ilona.

Idén a Szent Gellért díj Arany fokozatában Fehér Józsefné, a hatvani Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója részesült. A Szent Gellért-díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére. A díj elkötelezett hitvalló élet, következetes, kitartó, színvonalas nevelő-oktató (egyéb) munkáért adható olyan személynek, aki szilárd erkölcsi alapokon álló munkájával kivívta a tanulók, szülők, munkatársak egyöntetű elismerését.

A méltatás szerint Pálné Szabó Mária Ilona, az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola  igazgatóhelyettese alapító tagja és meghatározó egyénisége az iskolának. Tanítói és vezetői munkájára mindig a precízség, a magas színvonalra és az igényességre törekvés jellemző. Elfogadó, nyitott, kedves és segítőkész személyiség, aki könnyen teremt kapcsolatot a diákokkal, a szülőkkel és a kollégáival egyaránt. Osztályfőnökként időt és fáradtságot nem kímélve dolgozik a gyermekekért, átadva nekik a keresztény és emberi értékeket.

A tehetséggondozást és a felzárkóztatást kiemelt feladatának tekinti. Kreativitásának, precizitásának köszönhetően számos magas színvonalú iskolai rendezvény, műsor fűződik a nevéhez. Pedagógusi életpályája során folyamatosan képzi magát, belső igénye a szakmai megújulás. Példaértékű hitélete, az egyházközösségben végzett munkája, közösségépítő tevékenysége nagy segítség abban, hogy az iskola és az egyház közötti kapocs megerősödjön. Hivatásának tekinti munkáját, ezért a felnövekvő pedagógus nemzedék elé példaképként állítható hiteles személyisége."

Fehér Józsefné, a hatvani Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója 37 éve kezdte tanári pályafutását. Akkor még a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában. Majd 2011. július 1-től igazgatóként folytatta munkáját. Szekeres Mihály atyával együtt álmodták meg Hatvan városának első katolikus középiskoláját. Az intézmény alapításának folyamatában jelentős szerepet vállalt. Már ekkor megmutatkozott, hogy személyisége, hivatása iránti elkötelezettsége, vezetői adottságai alkalmassá teszik arra, hogy a megálmodott katolikus iskola felelősségteljes, határozott vezetője legyen. A nevelőtestület teljes támogatását mondhatja magáénak, amit munkatársaival szemben tanúsított lojalitásával, emberséges hozzáállásával és magas színvonalú szakmai példamutatásával ért el. Innovatív vezető, személyéhez számos oktatással- neveléssel kapcsolatos fejlesztés fűződik az intézményben. Munkája során döntéseiben mindig a rábízott gyermekek érdekei állnak a középpontban. Az újhatvani egyházközség aktív tagjaként sikeresen kapcsolja össze az iskola és a plébánia hitéletét. Az alapítás óta eltelt 12 év bizonyság arra, hogy az általa képviselt filozófia jól működik, miszerint a katolikus iskolákban a gyermek áll a középpontban és védőbástyát képez körülötte a család, a pedagógus közösség és az Egyház.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában