Fesztivál

2024.07.28. 15:25

A Folkontinent kapta a legtöbb közönségszavazatot az Utcazenészek Versenyén

Közel félszáz formáció vett részt az idei Utcazenészek Versenyén Egerben, népdalokat megzenésítő előadók kapták a legtöbb voksot.

Tóth Balázs

Szombaton este kihirdették a X. Utcazenészek Versenye Egerben című rendezvénysorozat eredményeit a Dobó téren. A közönségdíjat a ⁣Folkontinent nyerte el, a legjobb szóló/duó szakmai díjáta Fifti-Fifti,a legjobb együttesnek járó szakmai díjat a Rettenetes Mümők, az egriek kedvenc alkotása a Képzőművészeti Utcafesztiválon elismerést pedig ⁣⁣Gulyás Géza vehette át.

Az Utcazenészek Versenyének győztesei
Az Utcazenészek Versenyének győztesei
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Ábry Zoltán szervező szerint nehéz öt napon vannak túl, ám annál gazdagabb program volt. Negyvenhét formáció versengett az ezüst lájk érmékért, amely arról döntött, hogy ki lesz az egriek kedvence, az előadók próbálták elnyerni az egriek szívét, kizenélni az érméket a zsebekből. Végül 8500-9000 érmét dobtak be az egriek és a turisták a tokokba, dobozokba.

- Sokaknak elég jól ment a gyűjtés és szoros volt a küzdelem, rendhagyó módon pedig idén egy szóló-duó kategóriában induló páros nyerte a közönség kedvence díjat, a Folkontinent akusztik, ez illett is a jubileumi versenyhez. Hétszáznegyven szavazattal lettek ők az egriek kedvencei. Ez a fődíj, amelyben a zsűri és a közönség szavazatai is számít, egymillió forint jutalommal jár. Ezen kívül még a szakmai zsűri két kategóriában is díjat osztott, illetve a képzőművészeti fesztiválon résztvevőket is lehetett érmével támogatni, ezek a szakmai elismerések száz-százezer forint készpénz jutalommal párosultak – mondta Ábry Zoltán.

A szervező kifejtette, rajta nem múlik, hogy jövőre is legyen fesztivál, a belvárosi vállalkozások, éttermesek, kereskedőköz hozzájárulnak, kiállnak amellett, hogy Eger turizmusát ilyen módon fejlesszék, azon túl, hogy sok embert hoznak ide a városba, kiemelt turisztikai rendezvény is az Utcazenészek Versenye, jelentős számú turista is érkezik emiatt. Tervezik tehát a megszervezését, vállalkozói összefogással, az önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával bővíteni tudják a kulturális programkínálatot. Ábry Zoltán hozzátette, meglepetésszerűen szokott találkozni utcazenész fesztiválon részt vett ismerősökkel, s ha ritkán is, évi 1-2 alkalommal előfordul, hogy ezeket a zenészeket elhívják fellépni Egerbe. A fesztivál szerinte a zenészeknek azért különleges, mert éves találkozónak számít az amatőr, lelkes, feltörekvő zenésztársadalomban.

Udvarhelyi Ádám, a fődíjas páros tagja elmondta, egyébként egy zenekarban játszanak, van dobosuk, basszusgitárosuk is, de úgy alakult, hogy most duóban jöttek az énekessel. Meglepődtek, hogy nyertek. Alapkoncepciójuk, hogy népdalokat zenésítenek meg, a népdalok adottak, a zenei részét ők találják ki. Mivel azonban olyan sok daluk nem volt, ezért kiegészítették azokat néhány kedvenc feldolgozásukkal. Egerbe hét éve járnak vissza, ez a központjuk az utcazenélésben, máshol is voltak már így fellépni. Mostanában egyébként kevesebb fellépésük volt, tavaly nyáron több, de majd most talán lesz pár. Ő egyébként sóskúti, az énekes, Mónika Budapesten él, voltak koncertjeik a környező településeken, Sóskúton, Budapesten is egyszer-kétszer.

Markó Mónika, a formáció énekese egyébként erdőtarcsai és Hatvanba járt gimnáziumba, valamint énektanárhoz is.

- A gimnázium 11. osztályában kezdtek járni a Kocsis Albert Zeneiskolába Kriszti nénihez, onnan datálható, hogy elkezdtem komolyabban foglalkozni az énekléssel. Egy kicsit gitározni is tudok, s volt időszak, amikor kísértem magam, jártam fellépésekre, de zenekarban érzem magam a legjobban vagy duóban. Két zenekarunk létezik, a fiatalabb, két és fél éves a Folkontinent formáció, amelynek akusztikus verziójával versenybe szálltunk most. És van a PlayGround, amely 2019-bben alakult és amellyel akkor elnyertük a szakmai zsűri díját – mondta Markó Mónika.

Az énekes szerint az utcazenélésnek és a klubokban való fellépésnek is megvan a saját szépsége. Az utcazenélés nem egyszerű kategória, azért izgalmas, mert látják, ki az, aki megáll, s az nagyon jó visszajelzés. Most is nagyon jókat kaptak, szívmelengető volt mindenki hozzáállása, megállították emberek az utcán, megölelték, sok szerencsét kívántak nekik. Ebből az öt napból egy éven keresztül töltekeznek majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában