Muzsikál az erdő

2024.07.08. 11:25

Sástón fejeződött be az idei Mátrai Művészeti Napok + fotók

Kilenc napon át szólt a zene a Mátra erdeiben. A Muzsikál az erdő idén is kitűnő alkalom volt az erdei értékek és a művészetek megismerésére, a testi-lelki feltöltődésre.

Szabó István

Vasárnap Gyöngyös-Sástón ért véget a 2024-es Muzsikál az erdő rendezvénysorozat Heves és Nógrád vármegyékben zajló eseménye, a Mátrai Művészeti Napok. A június 29-én indult 9 napos programdömping zárórendezvényének helyszínét a Mátravasút mátrafüredi végállomásától 4 kilométeres szakvezetéses erdei sétával is meg lehetett közelíteni Szuromi László nyugalmazott tájegységvezető kalauzolásával, aki útközben a Mátra természeti értékeivel ismertette meg a túrázókat. 

A Mátrai Művészeti Napok zárórendezvénye
A Mátrai Művészeti Napok zárórendezvénye
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Rengeteg program helyszíne volt a Mátra

Az érkezőket a Sástónál helyi termékek bemutatója, a Bábika Játszóház és Varnyú Rita kézműves foglalkozásai, fafaragás, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület interaktív standja, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetismereti foglalkoztató standja, interaktív játék az erdő és a víz kapcsolatáról, valamint Lendvai Edit kencekészítése várta gyógyhatású növényekből. Megtekinthető volt a vándorkiállítás a Muzsikál az erdő 2024 gyermekrajz- és fotópályázatának anyagából, de újabb erdei sétára is lehetett indulni Mazál István természetvédelmi mérnökkel, aki közben az erdő szerepéről beszélt a víz körforgásában. Herczeg Flóra kicsiknek szóló ringatója után Liebmann Judit vezetésével Játékok hangtálakkal és az erdő hangjaival címmel óránként hangos és hallgatós erdei
csoportfoglalkozásra került sor gyerekeknek. Ebédig szerepelt Bolba Éva és a JAZZterlánc is.

Délután erdei meditáció kezdődött Szabad Gáborral, illetve erdei mesefoglalkozás gyerekeknek, felnőtteknek Füleki Piroska pedagógus, meseterapeuta vezetésével. Közben meghallgatható volt a tápiószecsői Szathmári József Kamarakórus. 

Az erdei koncertek sorát a Monarchia Szimfonikus Zenekar nyitotta Werner Gábor vezényletével. Őket a Nagy Gábor karnagy vezette gyöngyösi Sound of Spirit Énekegyüttes követte. A hagyományos erdei divatbemutatón Fiser Józsefné Király Zsiga-díjas népi iparművész hímző és Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész alkotásaiban gyönyörködhetett a közönség. Az erdei koncertek a Misztrál előadásával folytatódtak, és fellépett a Kecskemét Táncegyüttes is. Az idei Mátrai Művészti Napokat a Hot Jazz Band koncertje zárta.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában