Alkotások

2024.08.23. 17:16

A cianotípiát idén többen is alkalmazták a Bükki Művésztelepen

Tizenkét képzőművész, köztük a két német alkotó dolgozott együtt a nagyvisnyói művésztelepen.

Heol.hu

Az idén 17. alkalommal jött össze a Bükki Művésztelep közössége. Tizedes Erika szervező elmondta, ebben az évben 12 művész alkotott egy héten át Nagyvisnyón.

A Bükki Művésztelepen
A Bükki Művésztelepen
Fotó: Bükki Művésztelep/Facebook

- Az alapítók mellett több vendégművész is érkezett. Baráth Bálint és Sági Gyula harmadszor, Poroszlai Eszter először vett részt a telepen. Szakmai vendégeink idén Benedek Barna képzőművész, Szőke Gáspár képzőművész és Nagy Barbara művészettörténész voltak, valamint megtisztelt minket látogatásával Pinczehelyi Sándor Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, festő is – számolt be az egyhetes telepről Tizedes Erika.

Az augusztus eleji alkotásról elmondta, intenzív alkotómunka folyt, számos alkotás született. Gábor Enikő cianotípia sorozatokat készített, újdonság, hogy a szokásos kék ciano szín mellett archaikus színárnyalatokat is létrehozott különböző természetes anyagok keverésével. Poroszlai Eszter kísérleti munkákat készített cianotípia, rajz, kollázs és varrás technikákkal.

Z. Szabó Zoltán három olaj képet is festett a művésztelep alkalmával, míg Sági Gyula a rajzolás mellett folyatásos technikával tinta, papír kísérleteket hajtott végre. Gál Krisztián is alkalmazta a cianotípiát, ő egyedi cianotípia és kollográfia nyomatokat készített. Halmi Horváth István absztrakt geometrikus sorozatát folytatta.

Ott volt Nagyvisnyón a Bükki Művésztelep két német alkotója is, Ilka Habrich a szabadban rendezte be ideiglenes műtermét és különleges festmény objekteket készített, míg Josehine Bonnet gondolattérképeket rajzolt, a faluban bejárt útvonalakat alkotta meg emlékezetből, ezzel szubjektív térképrajzokat hozva létre. A művésztelep kiállítással zárult.

A Bükki Művésztelep alkotói idén bemutatkoztak már Baján és külföldi kiállításra is készülnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában