Programok

2 órája

Kémiai és fizikai bemutatóval várnak mindenkit Egerben, a Kutatók Éjszakáján + videó

Idén is egésznapos, ingyenes programsorozattal készül a tudományok és a kutatói életpálya népszerűsítésére szeptember utolsó péntekén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Molnár Helga

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával (HKIK) közösen 2024-ben is csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. Az idei programkínálatot sajtótájékoztatón ismertette hétfőn dr. Juhász Tibor tudományos rektorhelyettes, File Sándor a HKIK főtitkára és Dr. Földes-Leskó Gabriella főszervező.

Kémiai és fizikai bemutatóval várnak mindenkit Egerben, a Kutatók Éjszakáján
Kémiai és fizikai bemutatóval várnak mindenkit Egerben, a Kutatók Éjszakáján
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Ám még mielőtt elmondták volna a legfontosabbakat, dr. Murányi Zoltán főiskolai tanár, a Varázstorony igazgatója kedvcsinálóként egy kis kémiai bemutatóval kedveskedett a jelenlévőknek. Őt követően dr. Juhász Tibor mondta el, hogy szeptember 27-én 9-től egészen estig várják az érdeklődőket az egri és a jászberényi campuson.
– Már 2007-ben csatlakozott az intézményünk a programsorozathoz, s már harmadik éve a HKIK-vel közösen szervezzük meg helyben a programokat – emelte ki. Hozzátette, a fő fókusz a fenntarthatóságon és a klímavédelmen lesz.
– Szinte az összes képzési terület megjelenik, s célunk a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése. Minden program ingyenes, de vannak regisztrációkötelesek, ennek érdemes utánanézni – részletezte.

A Varázstorony igazgatója kedvcsinálóként egy kis kémiai bemutatóval kedveskedett a jelenlévőknek
A Varázstorony igazgatója kedvcsinálóként egy kis kémiai bemutatóval kedveskedett a jelenlévőknek
Forrás:  Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

File Sándor szavai szerint országosan egyedülálló az az együttműködés, mellyel megszervezi a HKIK és az EKKE ezt a napot. Kiemelte, lényeges, hogy megmutassák, hogyan jelennek meg a műszaki tudományok vívmányai a mindennapi életben.
– Velünk lesz néhány cég is, valamint mintegy 300 tanuló gyárlátogatáson vehet részt, ahol kipróbálhatják a legújabb műszereket, gépeket (például CNC esztergagép, robotok, hegesztő- és forgácsológépek) – ezzel is segítve a tanulók pályaválasztását – mondta.

Dr. Földes-Leskó Gabriella főszervező kifejtette, interaktív, látványos kísérletekkel, laborbejárással, játékos programokkal várják az érdeklődőket több helyszínen. A részletes programokért érdemes ide kattintani, megnézni, hol, mire lehet regisztrálni.

A rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. A természettudományokat és a kutatói pályát népszerűsítő rendezvények az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem épületeiben és az Eszterházy téren valósulnak meg. Reggel 8 órától estig színpadi show-k, családi programok, gyárlátogatások, izgalmas témák és sok-sok játék vár mindenkit. Az egyetem kutatói és oktatói a közkedvelt kémiai és fizikai show mellett a tudomány minden területéről érdekes előadásokkal várják a látogatókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában