Keresztény magyarság

2024.09.13. 19:13

Keresztény értékeket hivatott bemutatni az Érseki Palota kiállítása

28 műből álló tárlat nyílt, amatőr és hivatásos fotósok munkájából. A keresztény értékeket bemutató fotókiállításhoz a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége gyűjtötte össze a képeket egy pályázattal.

Hornyák Réka

Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek címmel nyílt meg az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpont legújabb kiállítása. A tárlatot a társszervező szervezet, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökhelyettese, Keresztes Dénes mutatta be. Kiemelte, hogy ez egy rendhagyó kiállítás, hiszen itt nem híres művészek alkotásait vagy történelmi, levéltári műveket láthatnak az érdeklődők, hanem fotókat, melyeket amatőr és hivatásos fotósok készítettek.

– Egy pályázatot hirdettünk meg, melynek díjazott anyagaiból állítottuk össze a tárlatot. A pályázatnak két témája volt. Egyik a pápa erdélyi látogatása, a másik pedig a keresztény értékek bemutatása a Kárpát-medencében. A tárlattal az a célunk, hogy minél nagyobb közönségnek tudjuk megmutatni mindazt a történelmi, kulturális és keresztény értéket, melyet elszakítottak Magyarországtól. Éppen ezért ez egy vándorkiállítás, mely már több mint negyven helyszínen jelent meg eddig, itthon és határon túl egyaránt – mesélt a kiállítás jelentőségéről Keresztes Dénes. 

Hozzátette, hogy a pályázatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által létrehozott, Kárpát-medencei magyarság evangelizációjáért elnevezésű alapítvány hirdette meg. A szövetség 35 évvel ezelőtt alakult ökomenikus civil szervezet, melynek alapelve a krisztusi tanítások megjelenítése a hétköznapokban. Tevékenységüket nem csak a mai Magyarország területén, hanem az elcsatolt országrészeken is aktívan folytatják a keresztény magyarság fennmaradása érdekében. A határon túli magyarok és magyar keresztény egyházak segítésére és a kapcsolatok megtartása érdekében hozták létre a Kárpát-medencei magyarság evangelizációjáért alapítványt. 

A tárlat 28 fotóból áll, melyek között megtalálható amatőr és hivatásos fotósok munkája egyaránt. A szeptember 14-én kezdődő Ars Sacra Fesztivál alkalmából szeptember 12. és 22. között ingyenesen megtekinthető mindenki számára a tárlat. A fesztiválhoz kapcsolódóan pedig továbbá ingyenesen látogatható lesz az érseki magánkápolna is szeptember 14-én, 10 és 18 óra között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában