Heol.hu Videó

2024.09.09. 15:28

Szociális ellátottak Tudom, hogy van jogom vándorkiállítása látható Egerben

Egy több mint 500 pályaművet számláló pályázat legjobb 36 művéből készült vándorkiállítás érkezett Egerbe. A Tudom, hogy van jogom kiállítás alkotásainak különlegessége, hogy szociális ellátottak készítették őket olyan érzelmekről, melyek a mindennapjaikban jelennek meg.

Hornyák Réka

Tudom, hogy van jogom címmel nyílt meg Egerben az ellátottjogi alkotópályázat vándorkiállítása. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumában látható tárlat az  első Kelet-Magyarországi helyszín, annak ellenére, hogy a kiállítás 10. állomása ez. A tárlat részét képező művek az irodalom és a képzőművészet segítségével mutatják be, hogy a szociális ellátottak a szociális helyzetükre, egészségi és mentális állapotukra tekintettel hogyan értelmezik, hogyan jelenítik meg ellátotti jogaikat.

A szociális ellátottak kiállításának megnyitójátt a Terra-Kotta zenekar és a Napraforgó Néptánccsoport műsora zárta
vándorkiállítás, Tudom, hogy van jogom, szociális ellátottak
A szociális ellátottak kiállításának megnyitójátt a Terra-Kotta zenekar és a Napraforgó Néptánccsoport műsora zárta
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Dr. Novák Krisztina, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat (IJSZ) főigazgatója elmondta, hogy a a szervezet, az ellátottak jogainak védelme mellett elkötelezett abban, hogy valamennyi szociális alap- és szakszolgáltatásban részesülő egyén lehetőségeit minél szélesebbre tárják. 

– A tudom, hogy van jogom kiállítássorozat már egy évtizedes múltra tekint vissza, célunk ezzel, hogy egy hidat képezzünk az ellátottak és a társadalom többi szereplője között. Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat ellátottjainak jogi képviselői különböző területeken vannak, a szociális ellátórendszer szereplői között, így betekintést nyernek az ellátottak mindennapjaiba. A vándorkiállítással egy hidat szeretnénk képezni a lakosság, jelen esetben Eger és az ellátottak között. Szeretnénk megmutatni, hogy milyen értékeket képviselnek a művek és hogy milyen értékekkel rendelkeznek az ellátottak. A kiállítást megtekintőket mindig arra kérjük, hogy merjenek elgondolkodni és átvitt értelemben benézni az alkotások mögé, hogy lássák az alkotót és az ő élethelyzetét, hiszen csak így lehet az embereket összekötni, ha adunk egymásnak egy darabot magunkból – részletezte dr. Novák Krisztina. 

Kiemelte, hogy az ellátottak ugyanolyan, sőt sok esetben intenzívebb érzelmekkel élnek, mint mindenki más. Bennük is él a remény, a hit, a bátorság. A szolgálat feladata az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy mindannyian tagjai vagyunk a társadalomnak és közös felelősségünk, hogy elfogadjuk egymást és nyitottak legyünk embertársainkra. 

Eger a vándorkiállítás tizedik helyszíne és ebben az évben még 7-8 állomást tervez az IJSZ. Eddig főként Nyugat-Magyarországon voltak kiállítás helyszínek, mint Győr, Pécs, Szombathely, így Eger az első állomás az ország ezen felén. Olyan területekre és helyekre igyekeznek eljutni, ahol a lakosságot, a társadalmat leginkább elérhetik. Járt már a kiállítás művelődési házban és szociális intézményben is, Egerben pedig pont azért választották az egyetemet, mert itt rengeteg fiatal megfordul nap mint nap, akik átvehetik és továbbíthatják az alkotók hozta értékeket. 

– A szociális ellátórendszerben élőknek színes hétköznapjait igyekeztünk a 2023-as pályaművekkel bemutatni. Mindenféle érzelemről alkottak, amik színesebbé teszik az ő mindennapjaikat. Megjelenik alkotásaikban a szerelem, a remény, a hit és a család fontossága is. Alapvetően mi ezt szeretnénk megmutatni a társadalomnak, azokat az érzelmeket, melyeken keresztül megismerhetik az ellátottakat és azonosulhatnak velük – részletezte a pályázat lényegét a főigazgató. 

Több mint 500 pályamű érkezett be a pályázatra az ország minden pontjáról. Minden pályázó az általa legjobban kedvelt kategóriában tevékenykedett, hiszen írtak verset és prózát, készítettek kisfilmet, sokan festettek vagy rajzoltak, de voltak, akik horgoltak. A pályázaton végül 36 alkotást választottak ki és díjaztak egy bizottság segítségével, melyben a Nemzeti Kulturális Alap festőművésze, József Attila díjas irodalomtörténész és elismert színészek kaptak helyet. Elsőként 2023. novemberében a Belügyminisztérium márvány aulájában állították ki az alkotásokat az ünnepélyes díjátadón. 

A megnyitót egy műsor is követte, amelyet a Heves Vármegyei Harmónia Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Terra-Kotta zenekara és a Napraforgó Néptánccsoportja adott elő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában