Faápoló jelenléte mellett gallyazzák az egri törökmogyoró fát + videó

Elkezdték gondozni az Eszterházy téren álló törökmogyoró fát. A helyi védelem alatt álló fa az után kezdett el kiszáradni, hogy a tér felújítása lezajlott. A védett fa most megmenekülhet.

Szabadi Martina Laura

Gallyazzák az egri Eszterházy téren álló törökmogyoró fát. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a civilszervezeteket és magánszemélyeket tömörítő Egri Zöldek figyelemfelhívó akcióba és gyűjtésbe kezdett. A védett fa ugyanis a tér felújításkor sérült és elkezdett kiszáradni, korhadni. Csathó Tibor, az Életfa Környezetvédő Szövetség vezetője elmondta, a fa felmérését végző szakember jelenléte mellett végzik a munkát jelenleg a téren.

Védett fát gallyaznak
törökmogyoró
Védett fát gallyaznak 
Forrás: Szabadi Martina Laura/Heves Megyei Hírlap

– Az önkormányzat rövid idő alatt reagált az észrevételeinkre. Donáczi Szilárd minősített favizsgáló, faápoló és kertészmérnök felügyeli a munkát. Az elhalt részek eltávolítása után tavsszal, amennyiben a fa erős életjeleket mutat megkezdődhet az új lombkorona építése – ismertette. Elmondta, hogy a támosztógyökerek korhadtak el, a főgyökérzet ép, de vízhiányos a helyi védelem alatt álló növény. A körülötte lévő térkő bontásával és a talaj mulcsolásával lehetne ezt kiküszöbölni.

– A szakember egy hazánkban teljesen új baktériumos kezelést is tervez a fán, amely az alvó rügyeket is megindítja, segít a helyreállításban ez egy úttörő, bio eljárás – árulta el Csathó Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában