Heol.hu Videó

2024.09.15. 09:00

Abasári Ars Sacra Fesztivál kezdődött szombaton

Az egy héten át tartó eseménysorozat többek között vallási programokból, kiállításból, könyvbemutatóból és hangversenyekből áll. Az Abasári Ars Sacra Fesztivál immár harmadik éve nyújt elmélyült élményt a látogatóknak.

Szabó István

Az idei, szeptember 14. és 22. között zajló 18. országos Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva kezdődött meg szombaton immár a III. Abasári Ars Sacra Fesztivál. Grócz Zsolt, az Abasári Népfőiskola Alapítvány (ANA) kuratóriumának elnöke arról beszélt portálunknak, hogy 8 éven át a Nyitott templomok napja révén volt egynapos program a községben az országos fesztivál idején. 

Hagyományosan a Nyitott templomok napja eseményeivel kezdődött az idei Abasári Ars Sacra Fesztivál
Hagyományosan a Nyitott templomok napja eseményeivel kezdődött az idei Abasári Ars Sacra Fesztivál
Forrás: Szabó István/Heves Megyei Hírlap

– Ezeket az alkalmakat dr. Komjáti Zoltán Igor helyi lakos tartotta az Ars Sacra Fesztivált évente megnyitó szombatokon az abasári Szent Péter és Pál római katolikus templomban. Harmadik éve kapcsolódik a helyi rendezvényhez az ANA, emelve fesztivál rangra Abasáron is az országos eseményt koncertek, kiállítások, könyvbemutatók, műhelybeszélgetések, közösségi programok szervezésével. Az előző években is európai szintű komolyzenei előadók és neves közéleti emberek fordultak meg a szervezésünkben a rendezvényeinken. Fellépett Abasáron Heim Mercedes, illetve Szabóki Tünde magánénekesek, Tóka Ágoston orgonaművész, a Benyus Testvérek Kamaraegyüttese hatalmas európai koncertrepertoárral, de járt nálunk Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő is. Idén sem lesz másként, gazdag program várja az érdeklődőket – részletezte Grócz Zsolt.

Az Abasári Ars Sacra Fesztivál idén is a Nyitott templomok napjával kezdődött 

A tradicionális, szombati Nyitott templomok napja idén is lehetőséget nyújtott mindenki számára, hogy az abasári templom kincseit és értékeit megtekinthesse akár idegenvezetéssel is, és hogy tetszése szerint egyedül vagy közösen imádkozzon hazánkért, nemzetünkért. Hagyományosan megtekinthető volt Komjáti Jánosné vallási témájú táblaképeinek kiállítása a kateketika teremben, valamint az egyházközség kulturális értékeiből álló tárlat. Imaösvény adott szakrális sétára módot: elsősorban Abasáron, a 19. században alkotott imák elmondása közben történelmi sétát lehetett tenni – s lehet a fesztivál ideje alatt – a templom és a Magyarságkutató Intézet által feltárt 13. századi Boldogságos Szent Szűz tiszteletére szentelt székesegyház és bencés monostor romkertje között. 

Délután az Abasáron már több éve előadott Saári Passió szereplőinek néma játéka mutatta meg a Szentírás újabb dimenzióit: a korabeli ruhákba öltözött szereplők pantomimja révén az érdeklődők jobban megérthették Jézus Krisztus kínszenvedését, s így jobban értékelhetik az áldozatát. A koraesti szentmisét Iváncsy Balázs plébános celebrálta, majd az In Medias Brass Quintet komolyzenei koncertje következett. A fúvószenekar játéka a vallási áhítat szebb és magasztosabb megéléséhez járult hozzá. Sötétedéskor rózsafüzér alakzatban meggyújtott teamécsesek misztikus fényénél mondták el a hívek a rózsafüzért.

Az Abasári Ars Sacra Fesztivál vendége lesz a szeptember 19-i könyvbemutatón dr. Molnár Imre történész, szociológus, diplomata. Az Áldozatból fakadó szentség és küldetés című kötetének két fejezete – az Árpád-házi magyar szentek küldetése és a Magyar kereszténység, magyar küldetéstudat – lesz előadásának fő témája a Saári Közösségi Házban. 

Szeptember 21-én újabb hangverseny lesz a templomban, Várallyay Kinga és Várallyay Eszter Nyáresti hangulatok című estjükkel lépnek a közönség elé. A jövő hétvégéig tartó Abasári Ars Sacra Fesztivál alatt a közösségi házban minden nap látható a Patrióták, továbbá A Múltból a Jövőbe Alapítvány, valamint az ANA közös kiállítása a rákosmezei Királydombról, Magyarország nemzeti emlékhelyéről Dicsőséges Királydomb címmel. Itt szeptember 19-én rendhagyó történelemórára is sor kerül. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában