Rózsaszín séta hívta fel a gyöngyösiek figyelmét az emlőrákra + fotók, videó

A Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete orvosi előadással is készült a figyelemfelhívó alkalomra. A rózsaszín séta gyöngyösi résztvevői 12. alkalommal járták körbe a belvárost.

Szabó István

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából rendezett előadást és figyelemfelhívó rózsaszín sétát pénteken a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete a mátraalji városban. A Mátra Művelődési Központban az október elsejei világnaphoz kapcsolódó eseményen Tóth Lászlóné, a gyöngyösi alapszervezet elnöke üdvözölte a gyöngyösiek mellett az Egerből és Ecsédről is megjelenteket, majd Szókovács Péter polgármester köszöntője következett.

Rózsaszín séta a mellrák ellen Gyöngyösön
Rózsaszín séta a mellrák ellen Gyöngyösön
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Bízom benne, hogy hamarosan megalakul egy olyan új gyöngyösi képviselő-testület, amely azokra a kívásokra, amelyek Gyöngyös előtt állnak, sikeres válaszokat ad. Tudjuk, hogy a civil szervezetek sok munkát végeznek a szabadidejük feláldozásával, hogy felhívják a figyelmet olyan fontos társadalmi problémákra, ügyekre, mint amilyeneket a Magyar Rákellenes Liga is képvisel. Köszönöm, hogy ezeket a fontos témákat folyamatosan napirenden tartják – mondta Szókovács Péter.

A rózsaszín séta évente sok aktív Heves vármegyei alapszervezetnek is köszönhető

Gaál Imre, a Liga elnökhelyettese bevezetőjében elmondta, hogy a rózsaszín séták sorában a gyöngyösi esemény az első idén. 

– Ha a tevékenységünkben két lényeges összetevőben kell meghatározni, akkor az egyik a prevenció az Európai Rákellenes Kódex útmutatásai alapján. Ez egyrészt tájékoztatást nyújt a rákbetegségekkel kapcsolatos legfontosabb kockázatokról, emellett tájékoztatja az embereket azokról az intézkedésekről, amelyeket ők maguk vagy családjaik tehetnek a rák kockázatának csökkentése érdekében. A másik lényeges összetevő a rehabilitáció. Vagyis, hogyan lehet meggyógyulni a rákból. Ebben segít a Magyar Rákellenes Liga. Heves vármegye jó helyzetben van, mert nagyon sok aktív alapszervezet működik itt, jó kapcsolatot ápolva az önkormányzatokkal és a kórházakkal – emelte ki Gaál Imre.

Dr. Watti Jezdancher főorvos, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház belgyógyász, endokrinológus szakorvosa, orvosigazgató-helyettes az Európai Rákellenes Kódex prevenciós pontjai közül az elhízás megelőzéséről, annak veszélyeiről beszélt. A főorvos riasztó adatokat közölt a túlsúllyal kapcsolatban.

– Jelenleg a Földön 650 millió elhízott ember él. Szakmai előrejelzések szerint a számuk 2030-ra akár elérheti az egymilliárdot. Magyarország, Európai viszonylatban, sajnos elég "előkelő" helyen áll. Törökország, az Egyesült Királyság és Málta után hazánk áll a 4. helyen. Heves vármegye egy kifejezetten érzékeny régió a maga 36 százalékával, ami a magyar vármegyék között dobogós helyet jelent. Az elhízás bizonyos daganatok esetében is szerepet játszik. Ilyen az emlőrák is. A zsírsejtek ösztrogént, női nemi hormont termelnek. A magas ösztrogénszint provokálja a hormonfüggő emlőrákok kialakulását. Emellett az elhízásban nagyon sok olyan gyulladásos marker szabadul fel, ami az alvó sejteket "felébreszti", illetve a káros sejtek osztódását is serkenti, és emlőrákot provokálhat – magyarázta dr. Watti Jezdancher.

A főorvos az érdeklődők kérdéseire is válaszolt. A gyöngyösi Attitude Táncműhely előadásával nemcsak szórakoztatta a közönséget, de a rendszeres mozgásra is igyekezett serkenteni mindenkit. A résztvevők ezután a mellrák elleni küzdelem szimbólumával, rózsaszín szalaggal az öltözetükön immár a 12. figyelemfelhívó sétát tették meg Gyöngyös belvárosában a Páter Kiss Szaléz és a Szent Bertalan utcák érintésével a Fő térig. A rózsaszín séta végén mécseseket gyújtottak a daganatban elhunytak emlékére.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában