Heol.hu Videó

12 órája

A Mátrai Erdészeti Nyílt Nap diákok százait vonzotta idén is Mátrafüredre

A gyerekek játékos, interaktív formában ismerkedhettek az erdők világával, az erdészek munkájával. A Mátrai Erdészeti Nyílt Nap pozitív viselkedéskultúrát is közvetít évről évre.

Szabó István

Csütörtökön rendezte meg az Egererdő Erdészeti Zrt. a XIII. Mátrai Erdészeti Nyílt Napot, amelynek idén is a mátrafüredi az Északi ASzC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. A természet csendjét Mátrafüreden immár 13 éve gyermekzsivaj töri meg azon a napon, amikor óvodás, általános- és középiskolás diákok százai jönnek el a Mátra kapujába, hogy még többet tudjanak meg a természetről, az erdők növényeiről, állatairól, a faanyag hasznosításáról, az erdész változatos munkájáról. Már a megnyitón tucatnyi óvodás- és diákcsoport hallgatta meg a Heves Vármegyei Vadászkürt Együttes napindító kürtjelét. 

Mátrai Erdészeti Nyílt Nap a mátrafüredi erdészeti iskolában
Mátrai Erdészeti Nyílt Nap a mátrafüredi erdészeti iskolában
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója a köszöntőjében elmondta, minden évben nagy öröm számukra, hogy ilyen szép számban köszönthetik a gyerekeket és pedagógusaikat a rendezvényükön. 

– Amikor 13 éve elindult ez a programsorozat – először Egerben, majd Mátrafüreden is – nem gondoltuk, hogy ilyen népszerű, ennyire látogatott eseménysorozatot indítunk útjára. Akkoriban kezdte érzékelni az erdész- és a vadászszakma is, hogy az addig jellemző zártságból nyitni kell a társadalom felé. Sokat töprengtünk ennek a módján. Gondolkodtunk konferenciákban, különböző tudományos összejövetelekben, szakmai programokban, ám a nyílt nap ötlete egy szlovákiai tanulmányút után pattant ki fiatal munkatársaink fejéből. A szlovák kollégáktól ellesve az ötletet, szerveztük meg Egerben az első nyílt napot. Akkor is, és azóta is nagyon sok gyermek látogatta meg ezeket az alkalmakat. Ebből azt a következtetést merjük levonni, hogy tényleg érdekes számukra a természet, az erdők világa, és az ott dolgozó erdészek és vadászok munkája. Úgy érezzük, egyre többen választják hétvégén, családi vagy baráti társaságban, vagy éppen osztálykirándulás alkalmával a természet, az erdő varázslatos világát. Bízunk benne, hogy ezeken a nyílt napokon a gyerekek olyan információkat kapnak, amelyek révén egyre nyitottabban, értőbb szemmel látogatnak ki az erdőbe, s ott friss energiákkal töltődnek fel az iskolai feladatok sikeres elvégzéséhez – fogalmazott Dobre-Kecsmár Csaba.

Karnis Pálné, az Északi ASzC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója arról beszélt, hogy az iskolának is nagy szerepe van az erdészeti nyílt napban.

– A nyílt nap egyes állomáshelyein végigmenve a gyerekek megismerkednek azzal, mennyi mindent tesz, dolgozik egy erdész egy év folyamán, mire egy termelési év végére ér. A tudáshoz vezető tanulási folyamat a mi iskolánkból indul. Itt lehet felkészülni arra, hogy értően viszonyuljanak ehhez a szakmához. Gyakran kérdik tőlem, kell-e annyi erdész az erdőgazdaságokhoz, magán erdőgazdálkodókhoz, ahányan az iskolánkban végeznek – azaz, mihez lehet még kezdeni ezzel a szakmával. Erre az a válaszom, hogy az iskolánkban tanulók megtanulják tisztelni, szeretni a természetet, az erdőt, az állatokat. Ezzel megtanulnak egy olyan viselkedéskultúrát, ami mindig a hasznukra válik a jövőben. Ilyen alapértékek birtokában az érdeklődési körtől függően sokfelé vezethet a további útjuk – összegezte Karnis Pálné.

A Mátrai Erdészeti Nyílt Nap interaktív formában nyújtott ismereteket

A 16 állomásból álló kínálat során az erdők világának és az erdészek munkájának minden részletével megismerkedhettek a gyerekek. Életkortól függetlenül nagy érdeklődéssel figyelték az egyes standoknál az erdészek játékos, interaktív formában adott ismertetőjét. Egyebek között az erdei növények magvaival, leveleivel, terméseivel lehetett megismerkedni. Az erdei gyümölcsöket, az ízesítésükkel készült süteményeket, s a belőlük készített szörpöket meg is lehetett kóstolni. A tűzoltók az erdőtüzek megelőzésének mikéntjéről beszéltek a gyerekeknek. Az udvaron a láncfűrészes szoborfaragás rejtelmeibe avatták be a látogatókat, akik erdészeti munkagépekkel is megismerkedhettek. A famegművelés kéziszerszámait a kezükbe is vehették a vállalkozó szelleműek, a gyalu, illetve a kézi fúró használatát gyakorolhatták szakemberek felügyelete mellett. A diákok megismerkedhettek az erdőben élő állatokkal, a turistajelzésekkel, de azt is kipróbálhatták, milyen érzés mezítláb sétálni fakérgen, mohán, tobozokon, vagy éppen faleveleken.

A rendezvényen többek között megjelent Polónyi György, az Országos Magyar Vadászkamara Heves Vármegyei Területi Szervezete elnöke, továbbá Lakatos Anna, a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum igazgatóhelyettese, valamint Szlovákia állami erdőgazdaságának delegációja is. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában