Labdarúgás

2024.05.08. 17:26

Eger SE: a futball igazán akkor ér valamit, ha van közönség

A 70. születésnapját május 10-én ünneplő kapus, Bartos Sándor és a kiválóan fejelő csatár, Fenyves Péter végezte el az Eger SE–Debreceni EAC NB III.-as mérkőzés (1–2) kezdőrúgását. Kerek évfordulóból azonban másik is akadt.

Bódi Csaba

Fenyves Péter (balról) és Bartos Sándor

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Negyven évvel ezelőtt, 1984. május 6-án Eger SE–Siófoki Bányász SE NB II.-es mérkőzést játszottak az egri Városi Stadionban. A hazai csapat 9000 néző előtt 3–1-es győzelmet aratott, majd pedig az 1983/84-es idény bajnokaként feljutott az NB I.-be. A vezetőedzőként Csank János irányította aranyérmes csapatban kapusként szerepelt a Debreceni EAC elleni mérkőzés két, kezdőrúgást elvégzett hajdani labdarúgója. 

Bartos Sándor kapusként, Fenyves Péter pedig csatárként erősítette a gárdát. Mindketten jelenleg is Egerben élő személyként követik kisebb-nagyobb figyelemmel az NB III.-as csapat szereplését. Viszont a múlt emlékei még élénkebben élnek bennük.

– Az 1980-as évek elejéhez kötődő élmények között – a bajnoki címen túl – előkelő helyet foglalnak el a külföldi mérkőzések, ám a sort az Egerben rendezett Marlboro-kupa nemzetközi torna nyitja – emlékezett az Egerben három idényt töltött Bartos Sándor. 

– Az Austria Wien elleni, 2–2-es végeredménnyel zárult összecsapást 15 ezer néző előtt játszottuk a Városi Stadionban. Az osztrákok öt válogatott labdarúgóval (Koncilia, Obermayer, Prohaska, Polster, Sara) képviseltették magukat, miközben Nyilasi Tibor is náluk futballozott, csak éppen akkor sérülés miatt nem lépett pályára.

 

Érdekes módon Fenyves Péter nosztalgiázása is lila-fehér csapattal szembeni mérkőzéshez kötődik.

– A Fazekas és Törőcsik fémjelezte Újpesti Dózsa elleni kupameccs igazán nagy élményként maradt meg bennem – fogalmazott az ESE színeiben három és fél évet szerepelt támadó. 

– Nem kevésbé emlékezetes mérkőzést jelentett számomra az egyetlen olyan NB II.-es egri fellépés, amikor három gólt szereztem.

Mindezt a Honvéd Szabó Lajos SE ellen tettem a salakos pályán. Talán mondanom sem kell, hogy ezek után a mezőtúri katonacsapathoz vonultattak be. Az idősebb csapattársaim szórakoztak is velem, hogy majd meglátod, odakerülsz, és lám, igazuk lett.

 

Rendszeres mérkőzés-látogatóként Bartos Sándor üzenetet is megfogalmazott a jelenkor képviselőinek.

– Azt kívánom, hogy ők is éljenek át olyan sikereket, mint amiben nekünk anno részünk volt egri színekben. Minél többször töltsék meg nézőkkel ezt a csodálatos fekvésű stadiont. A futball ugyanis igazán akkor ér valamit, ha van közönség és együtt élvezzük a mérkőzések hangulatát – emelte ki az egykori hálóőr, akinek gondolatait osztotta Fenyves Péter is.

Szépen gyarapszik a névsor

Az Eger Labdarúgó Sport Kft. 2023 őszén elindított kezdeményezésének részeként előzőleg Méhesi Ferenc, Zsidai József, Fegyverneki János, Smuczer István, Bodolai István, Kiss Gyula, Varga Iván, Zágonyi Sándor, Csendes Bálint és Szilágyi András vehette át a klub ajándékait (keretezett kép, örökbérlet, dedikált labda, palack bor) Béres Mihály operatív igazgatótól, illetve végezte el a kezdőrúgást.

Az Északkeleti csoportban jelenleg  7. helyen álló Eger SE csapata idénybeli utolsó hazai mérkőzését május 19-én, vasárnap 17 órai kezdettel a Tiszafüredi VSE ellen játssza. A tervek szerint azon a meccsen is lesznek meghívott vendégei a klubnak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában