Labdarúgás

2024.08.30. 12:20

Füzesabonyi SC-Erőss út: az új szakvezető levenné a béklyókat a lábakról

A Füzesabonyi SC-Erőss út NB III.-as gárdájának csütörtökön kinevezett vezetőedzője szerint most az a legfontosabb, hogy meglegyen az első győzelem, mert az tudja kimozdítani az apátiából a sereghajtó újoncot. Az agresszivitást új csapatától is megköveteli Jeney Gyula.

Az FSC szakvezetőjeként Bódis Barnát váltó tréner vasárnap a Nyíregyháza Spartacus II. ellen vezényli először az abonyiakat. A labdarúgóként az Egri FC-ben és a Hevesi LSC-ben is futballozott 46 éves edző első benyomásainak közreadása után munkájának lépcsőfokait is ismertette.

A Füzesabonyi SC-Erőss út NB III.-as gárdájának csütörtökön kinevezett vezetőedzője szerint most az a legfontosabb, hogy meglegyen az első győzelem, mert az tudja kimozdítani az apátiából a sereghajtó újoncot. Az agresszivitást új csapatától is megköveteli Jeney Gyula.
Jeney Gyula fel akarja rázni a füzesabonyi csapatot
Forrás: FC Ajka

Először meg kell ismernem a játékosokat, a karaktereket. Van egy sajátos felfogásom a futballról, egy játékstílus, amit képviselek, no, ebből biztosan nem fogok engedni

–  mondta Jeney Gyula. – Ehhez meg kell találnom azokat az embereket, akik ebben tudnak játszani. Természetesen, ha megismertem őket, és látom, hogy esetleg ez annyira nem működik, akkor változtatok és ki kell találni olyan játékot, ami a keretnek a legjobban fekszik. Most a legeslegfontosabb, hogy meglegyen az első győzelem, mert az tudja kimozdítani a csapatot ebből az apátiából. Magam is meglepődtem, hogy ilyen gyengén kezdte a szezont a Füzesabony. Sok NB III.-as meccset láttam, de annyira nem ismerem még a mezőnyt, mert az utóbbi időben egy szinttel magasabban dolgoztam. Az első edzés alapján képesnek tartom a csapatot arra, hogy ne legyen olyan nagy problémánk az NB III.-ban. Ehhez persze minél előbb el kell kezdeni nyerni. Minden bajnokságnak az a lényege, hogy sorozatot kell összehozni, ha tudnánk egy jó szériát produkálni, akkor gyorsan el tudnánk kerülni a kieső zónából.

A legutóbb az NB II.-es BFC Siófok, azt megelőzően pedig a szintén másodosztályú FC Ajka gárdáját irányított szakember „képben volt” a füzesabonyi körülményeket illetően, az információk alapján látta, hogy feltörekvő, ambiciózus klubról van szó, ahol sokat áldoznak a labdarúgásra. 

– Nagyon szimpatikusak a vezetők, akik mindent próbálnak megteremteni ahhoz, hogy egy ilyen kisvárosban minőségi futball legyen. Vagyis a feltételek adottak. A játékosok képességeit még alaposabban fel kell mérnem, de nem gondolnám, hogy ezek a labdarúgók érdemtelenül vannak az NB III.-ban. Sokuk már játszott már a harmadosztályban, sőt akad, akinek NB I.-es mérkőzése is van. Ebből az állományból kell jó csapatot kovácsolni.

Jeney Gyula (a labdával) az Egri FC csapatában is futballozott 
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Egyszerűség és agresszivitás a pályán

Az első próbatételt nyíregyházi matiné jelenti, ahol az ugyancsak újonc Spartacus II. 15. helyen gárdája lesz a házigazda.

– Remélem, felébredünk addigra, mert az engem kikészít, amikor délelőtt 11 órakor kell játszani bajnoki mérkőzést.

– Ez szerintem teljesen testidegen mindenkinek, de ez van, ezt el kell fogadni. Úgyhogy igyekszem a játékosokat kicsit „felszabadítani”, kicsit a béklyókat levenni a lábakról – folytatta Jeney Gyula. – Le fogjuk egyszerűsíteni a futballt, mert nem most kell brillírozni, most más céljaink vannak. A cél az, hogy stabilizáljuk a csapat játékát, a védekezést, és próbáljunk nyerni. Arra fókuszálunk, hogy próbálkozzanak a játékosok, de csak bizonyos pozíciókban, bizonyos helyeken. Ahol meg egyszerűen kell futballozni, ott egyszerűen kell futballozni. Az agresszivitást megkövetelem. Bárhol lépünk pályára, mindig az ellenfelet nyomasztja, hogy mivel mi innen, hátulról jövünk, meg feljutó csapat vagyunk, minket mindenkinek meg kellene verni. Ez a mi malmunkra hajtja a vizet. A magyar játékosoknál, vagy legtöbbször azoknál, akik tudják, hogy az ő csapatuk az esélyes, ott azért ez mindig a teljesítmény rovására megy. Nekünk ilyen problémánk nincs, úgyhogy meglátjuk, hogy ezekből az összetevőkből mi jön ki.

Ez következik

NB III. Északkeleti csoport, 6. forduló:
NYÍREGYHÁZA SPARTACUS II. (15.)–FÜZESABONYI SC-ERŐSS ÚT (16.)
Nyíregyháza, Örökösföld, vasárnap, 11.00. V.: Vinter Béla (Márkus, Tóth Á.).

Arra a kérdésre, hogy hoz-e magával segítőt, vagy tervez-e változtatását a szakmai stábban, így felelt a tréner.

– Anno a pályán ellenfélként Bocsi Zolival sokat találkoztam, és most máshogy hozott össze bennünket a sors – tért ki a szakosztályvezetőjént is ténykedő asszisztens edzőre Jeney Gyula. 

– Füzesabonyban ő ikonnak tekinthető, és persze számítok is rá. Viszont neki is rengeteg a munkája, más területen is dolgozik. Meglátjuk majd, hogy van-e másik kollégára is szükség, ám feleslegesen nem akarok embert hozni. Ha viszont a munka megköveteli, vagy a csapatnak az előrelépését segíti, akkor mindenképpen lépünk ebben az irányban.

Az Északkeleti csoport állása
Forrás:  adatbank.mlsz.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában