Labdarúgás

22 órája

Pannafoci: Európa-bajnok bronzérem a kötények egri nagymesterének

Európa-bajnoki bronzéremmel tért haza Barcelonából Zelei Endre. A 25 éves sportember a WFFA (World Freestyle Football Association) szervezte Panna 1v1 Eb-n képviselte hazánkat.

Bódi Csaba

Zele Endre (a labdával) Katalóniában is megmutatta, mire képes

Forrás: Beküldött fotó

 Elsősorban köszönöm a szurkolást, a sok-sok kedves, támogató üzenetet – mondta Zelei Endre.

– A teljesítményemet illetőn elégedett vagyok, a játékminőségem versenyről versenyre rengeteget javult, nem csak esztétikailag, eredményesség tekintetében is. A következő nemzetközi viadalig az erőnlét és a technika magas szintű összehangolásán dolgozom majd. Ebben segítségemre lesznek az edzőtársaim, illetve a különböző rendezvények, diáknapok, amelyeken fellépek.

De mi is az Panna? 

A foci ezen változatát egy hat méter átmérőjű kör/sokszög alakú pályán űzik. Fékezett pattogású labdával játszanak gólokra, ám ha valamelyik játékos a meccs menete alatt „pannát” ad az ellenfelének vagyis átrúgja a lába között a labdát, azaz kötényt ad, akkor időtől és eredménytől függetlenül eldől a mérkőzés, és ő nyeri meg a párbajt. Ha nincs panna, akkor a gólkülönbség dönti el, ki lesz a győztes

Nő is akadt a mezőnyben

A barcelonai kontinensviadalt az úgynevezett „seven to smoke”, azaz a „győztes bennmarad” szabály szerint bonyolították le, továbbá a női és a fiatal kategória versenyeire a felnőtt korosztállyal összevonva került sor. Ez csupán annyi változást jelentett, hogy akadt három 15 éves és egy női induló is a mezőnyben.

Zelei Endre brazilos technikája medálszerzésben mutatkozott meg
Forrás:  Beküldött fotó

Kapufa után kontragól

– A tizenöt résztvevő közül a legnehezebb ellenfeleket kaptam, de ez csak plusz motivációt adott a jó teljesítmény eléréséhez, ahogyan az is, hogy a verseny hangulatért felelős DJ-je számomra kedves slágereket játszott be a mérkőzéseim alatt – magyarázta a Andornaktálya SE és a Felstárkány SC korábbi futballistája. – Az előző tornákból tanulva, most elhatároztam, hogy a játékminőségen és a szép játékstíluson túl, ha szükséges, a fizikálisabb védekezést is elvállalom. 

Ez sikeresnek bizonyult ugyanis egy 4–2-es vereségen kívül az összes mérkőzésemen panna (kötény) győzelemmel nyertem. 

Mivel a panna győzelem nehezebb, így többet is ér pontszámokban, ezáltal biztosan jutottam az elődöntőbe. Ott aztán a spanyol Anas ellen rendes játékidő 3–3-as döntetlent hozott, a hosszabbításban pedig 1–1-et játszottunk. Anasnak végül sikerült egy kapufa utáni kontratámadásból megszerezni a döntőbejutást érő találatot.

Hét találat született

Zelei Endrének így maradt a bronzcsata, ahol ellenfele hosszú, labdatartós taktikát választott. 
– A labdabirtoklás kb. 70–30 százalék volt a javára, ezért muszáj voltam minden gólhelyzetemet nagyon pontosan kihasználni. A dinamikus mérkőzés nagy összpontosítást igényelt, amely mind fizikailag, mind mentálisan nagy megterhelést jelentett. Végül azonban 4–3-ra nyertem, ezzel megszerezve az Európa-bajnoki harmadik helyezést – összegzett Zelei Endre, aki a közösségi média felületeken a „zelei_pannafoci” néven követhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában