Díjhajtás

2024.09.06. 18:39

Weber vezet, Exell második díjhajtásban a négyesfogathajtó világbajnokságon

Véget ért a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokság első versenyszáma, a díjhajtás. A címvédő a második helyről várja a maratonhajtást, a magyarok a csapatverseny hatodik helyén állnak.

Tóth Balázs

Az amerikai Chester Weber vezet a díjhajtást követően a szilvásváradi Ineos FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságon. A zsűri Boyd Exell hajtását a második legjobb pontszámmal értékelte pénteken, míg a harmadik helyen a csütörtökön a legjobb produkciót nyújtó német Anna Sandmann áll. A magyarok egyéniben nincsenek a legjobb nyolc között, Lázár Zoltán a 12., míg a magyar válogatott (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) a csapatversenyben jelenleg a hatodik. A pénteki díjhajtáson 2000-2500 ember nézte a több mint húsz fogat kűrjét a stadion pályáján.

Az amerikai Chester Weber vezet
Az amerikai Chester Weber vezet
Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A díjhajtást követő sajtótájékoztatón Chester Weber elmondta, elégedett volt a lovaival és a teljesítményükkel, megemlítette, hogy korábban már jártak a helyszínen, hogy szokják a körülményeket. Méltatta a magyar fogathajtó hagyományokat is. Boyd Exell szintén dicsérte fogatát, elégedett volt a nyújtott teljesítménnyel. Anna Sandmann boldog volt a tegnapi hajtásával, csodálatos érzésnek tartja a díjhajtás harmadik helyét.

Kérdésre válaszolva – tíz éve nem kapott ki Boyd Exell világbajnokságon díjhajtásban, akkor Weber előzte meg – a címvédő elmondta, tavaly voltak Szilvásváradon, megismerték a maratonpályát, amelyet nagyon gyorsnak tart, ennek jegyében hozta lovait, Mad Maxet beveti majd szombaton. Weber is reagált, elmondta, a fogathajtás olyan mint a golf, nem a másikkal versenyez, hanem saját magára koncentrál. Arra koncentrál, hogy a következő két nap tiszta legyen a feje, az utolsó nap fog eldőlni a verseny.

A díjhajtást értékelte Bert Jambon, a versenybíróság elnöke is, aki nagyon jó teljesítményeket látott, s dicsérte a pályát, amely ideális volt a lovaknak, nem volt mély a homok. Elmondta, a jövő évi szabályváltoztatásokkor módosítanak a sorsolás szabályain annak érdkében, hogy a két napon egyenlően osszák el a legjobb versenyzőket.

A sajtótájékoztatón a magyar szervezők is részt vettek, Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke méltatta Szilvásváradot és az új létesítményt, testvére (aki a magyarok közül a legjobb volt) helyett is értékelt picit, úgy látta rajta, elégedett a díjhajtással és tudja azt is, mit mondana: van még két nap.

Fugli Károly, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szakmai főtanácsadója, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnökségének tiszteletbeli tagja, korábbi fogathajtó szakágvezető szerint mindenki dicséretet érdemel, jó teljesítményeket látott, magához képest mindenki jól hajtott. Kiemelte, a lovassport, benne a négyesfogathajtás egyenlő feltételeket kínál a női és a férfi sportolóknak is.

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója szerint ez a verseny is bizonyítja, miért van egymás mellett évezredek óta a ló és az ember, és miért van ma is ennek létjogosultsága. Kiemelte, több ezren nézték a díjhajtást, ami biztató és hozadéka lehet a világbajnokságnak.

Pénteken este hétkor hungarikum gálát rendeznek a lovas stadionban. Szombaton 10 órától a Bő-völgyben rendezik a maratonhajtást, amelyre érdemes korán érkezni, és megfelelő fényvédelemmel, elegendő folyadékkal felkészülni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában