Lovassport

3 órája

A novaji távlovagló szardíniai Eb-vel zárta le junior korszakát

A 120 kilométeres távon, ahol a nevezők fele, harmada éri el a célt, idén Európa 21. legjobb junior távlovasának a novaji Török Karolina számított Koheilan Barni nevű lovával. A Debreceni Egyetem másodéves orvostanhallgatója ezzel fejezte be junior korszakát.

Bódi Csaba

Törökék triója és lovuk, Koheilan Barni a szardínai Arboreában

Forrás: Beküldött fotó

–  A magyar távlovas szakágban azon ritka Vb-, és Eb-szereplők mellé sorakozott fel Karolina, aki hibátlan nemzeti és nemzetközi mérleggel jutott erre a szintre – mondta lánya teljesítményéről Török Norbert.

Az édesapa beszámolójából kiderül, hogy lánya a szlovákiai Somorján futotta meg az Eb-minősüléshez szükséges második 120 kilométeres versenyét, így szerezve jogot a szardíniai junior Európa-bajnokságon történő szereplésre.

– Jellemző nemzetközi távlovas versenyekre, hogy csupán a nevezők fele, harmada éri el a célt. Az összes lovassport közül itt vannak a legszigorúbb állatorvosi követelmények. Akár kint a pályán is levehetik a lovast a lóról, ha a ló állapotát úgy ítélik meg – magyarázta Török Norbert, aki minimális erőforrással rendelkező „családi csapat” vezetőjeként vezényelte a novaji famíliát a szardíniai Arborea térségében rendezett Eb-re. Szlovéniai és olaszországi pihenőkkel, valamint egy 12 órás kompúttal együtt az utazás 3,5 napig tartott a Tirrén-tengeri szigetre.

– A ló számára ez lehetett a legnehezebb, mert gyakorlatilag 12 órát egy helyben kellett állnia. A víz és a széna be volt készítve számára, de ez akkor sem volt egyszerű – folytatta a családfő.

A verseny hetében a hétfő, kedd és a szerda átmozgatásokról, sok lépésmunkáról szólt, meg egy kis sós tengervízről a lábaknak, majd a ló csütörtök reggel kapott egy 8 kilométeres tengerparti edzést a lovasától és ezt követően már pörögtek az események. Megtörtént a versenyhelyszín bejárása, illetve délután jött a kezdő állatorvosi vizsgálat, amit Koheilan Barni sikeresen teljesített, így megszerezte a belépőjét a másnap reggeli rajtra. Az esti ünnepélyes megnyitó után péntek hajnalban elkészült a pihenőzóna és hat órától hangolt a ló a versenyre.

Tengerparti tréningen Török Karolina és Koheilan Barni
Forrás:  Beküldött fotó

– Karolina jéghideg fejjel kezelte az egész versenyt – közölte Török Norbett. – A külvilágot kizárta, csak a saját lovára figyelt, mindig annyit ment, ami a lónak jólesett. A verseny 120 kilométeres távját négy szakaszra osztották. Az első két 36 kilométeres etapot a páros 18 kilométer/óra feletti átlagsebességgel és kiváló pulzuseredményekkel teljesítette. Ezután egy mély, homokos, kifejezetten nehéz 25 kilométeres tengerparti szakasz következett, amelyet Koheilan Barni „csupán” 14 kilométer/óra sebességgel tett meg, ami edzéstempónak felel meg. Zárásént jött az utolsó, 23 kilométeres szakasz, amelynek kiváló talaja volt; itt 16 kilométer/óra feletti átlaggal végzett a duó.

Karolina – sokakkal ellentétben – nem hitte el magáról, hogy a világ élvonalában szereplő spanyol, francia, olasz csapatokkal versenyben tud lenni, ami a tempót illeti, mert ez egy 120 kilométeres verseny, ami nem egy-két kör hősiességről szól, hanem az utolsó állatorvosi kapuig tart. 

Az állatorvosi vizsgálatok során a csapat átesett a doppingvizsgálaton, a  súlyellenőrzésen és természetesen az összes állatorvosi kapun. A csapat soha, sehová nem sietett, mégis odaért, ahová indult, sikeresen szerepelve az Európa-bajnokságon.

Török Karolina Koheilan Barni nevű lovával 2024-ben Európa 21. legjobb junior távlovasaként zárt. A novaji páros maga – a teljesség igénye nélkül – mögé utasította a svédek, hollandok, németek, lengyelek, horvátok és a törökök legjobb junior távlovasait és teljes román válogatottat. A duó ezzel az eredménnyel gyakorlatilag befejezte junior korszakát. 

– Az Európa-bajnokságon támogatóink is voltak, közülük a legnagyobb az Isteni gondviselés. Rábíztuk magunkat és ahogy indultunk, úgy haza is értünk egészségben erről a 11 napos kalandról – zárta szavait Török Norbert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában