Hírek

2006.05.23. 17:31

Rejtélyes tűzszerészhalál

Még nem tudják mi, és nem tudják mitől robbant fel kedd délelőtt a szolnoki honvédségi kiképző központban. A fantomeszköz három katonát sebesített meg, egyiküket halálosan.

Horváth Győző

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A szolnoki kiképzőközpontban a repeszek 200-300 méterre repültek – fotó: Csabai István
[/caption]„Értetlenül állunk az események előtt” – mondták ki nyíltan a tragédia körülményeinek kivizsgálásával megbízott katonai vezetők. „Előfordult már, hogy sérülést okozott egy robbanószerkezet, arra viszont még nem volt példa Magyarországon, hogy ne tudtuk volna, mi robbant.” Ezt Hajdú Gábor ezredes, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka közölte a tragédia helyszínén, a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központjában tartott sajtótájékoztatón.

Az eddig ismert részletekről a vizsgálat vezetője, Isaszegi János vezérőrnagy számolt be. A tűzszerészezred egyik raja még hétfőn érkezett a szolnoki kiképzőközpontba. Feladatuk az volt, hogy a nemzetközi tanfolyamon aknaismereti foglalkozást tartsanak. A foglalkozás elméleti része tanteremben zajlott, míg a raj három tagja a központ gyakorlóterét készítette elő. [caption id="" align="alignright" width="160"] A parancsnok összetört a halálhírre – fotó: Csabai István
[/caption]Egy látszólagos aknamezőt kellett berendezniük, amihez nem volt szükség robbanóanyagot tartalmazó eszközökre, így azt ezúttal nem vittek magukkal. A szakértők szerint az is lehetetlen, hogy a raktárban felcseréljék az éles és a robbanóanyagmentes eszközöket. Valami mégis felrobban, méghozzá úgy, hogy a repeszek a tábornok tájékoztatása szerint 200-300 méterre is elrepültek, némelyik szilánk a katonai létesítmény kerítésén túlra is átjutott. Szerencsére itt nem okoztak kárt, ám a gyakorlótérről a raj parancsnokát, egy főtisztet, valamint két tiszthelyettest is kórházba kellett szállítani.

A vizsgálatot vezető, éppen sajtótájékoztatót tartó tábornokot többször is hívták mobiltelefonján. Elsőként arról szólt a hír, hogy a két tiszthelyettessel elindultak a mentők a fővárosi Honvéd Kórházba. Az újabb telefonhívás alatt a tábornok rosszat sejtően elkomorodott. Megrendülten adta tovább az információt: A baleset egyik áldozata, a rajparancsnok őrnagy műtét közben meghalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!