Csökkenés

6 órája

Rontott augusztusban a megyei ipar

A tavalyi mínusz után az idei nyár is visszaesést hozott.

Tóth Balázs

2024 augusztusában az ipari termelés volumene a munkanapok számát is figyelembe véve 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A KSH szerint az ipari export volumene 6,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, míg a belföldi értékesítése 7,3 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipar összességében tizedével produkált kevesebbet, a bányászat ugyanennyivel javult és energiából is több fogyott, mert az ágazat kibocsátása 6,2 százalékkal emelkedett. Rossz hónapot zárt a járműgyártás az akkumulátorgyártás, az elektronikai ipar, de a gumigyártás és a fémfeldolgozás is. Az élelmiszergyártás lényegében stagnált.

Heves vármegyében az augusztusi visszaesés 1,1 százalékos volt, igaz, rosszabb bázisról (hét százalékos csökkenés) indult mint az országos átlag, hiszen a tavalyi év is mérséklődést hozott. Az év első nyolc hónapját tekintve a megyei ipar 1600 milliárd forint forintért értékesített a vevőknek, ami 4,6 százalékos csökkenést jelent 2023 azonos időszakához képest.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!