Kék hírek, bulvár

2014.01.10. 17:05

A síbalesetek több, mint fele megelőzhető lenne

Tart a síszezon az osztrák, olasz és francia Alpokban, s persze, idehaza is egyre többen választják a téli kikapcsolódásnak ezt a formáját. Ráadásul hamarosan indulnak az iskolai sítáborok is.

H. Zs.

Fotó: Monty [email protected]

Amiként azt hazai egészségügyi szakemberek elmondják, ebben az időszakban rendkívüli módon megszaporodnak a legkülönfélébb sérüléssel járó balesetek is, amelyeknek több mint fele megelőzhető lenne néhány szabály betartásával. Miután nem vagyunk sielőnemzet – hívják fel a figyelmet a sebészek –, s nincsenek megfelelő hazai pályák sem, ezért aztán a rendszeres gyakorlás is hiányzik. Hamar megsérülhet, aki a megszokott napi rutinból kiszabadulva, testedzés és megfelelő kondíció nélkül vág neki a síterepeknek.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Csúszni öröm, de veszélyes is lehet Képünk illusztráció
[/caption]

A legtöbb fáradásos baleset erre vezethető vissza, amelyek egy része  a comb-, a lábszár- és a fenékizmok megfelelő előzetes edzésével elkerülhető lenne. Fontos szerepet játszik a balesetekben a szabadság miatti felfokozott izgalmi állapot, csoport vagy baráti társaság esetén a vetélkedés, illetve a hüttékben fogyasztott forralt bor. Tapasztalat még, hogy sokan nem a tudásuknak megfelelő pályát választják, ami szintén fokozza a balesetveszélyt.

Mik a tünetek?

A gyakorlott síelők az esések tekintetében is rutinosabbak, az amatőröknél viszont magasabb a sérülés kockázata is. A kisebb kellemetlenségeket – izomfáradtság, izomláz, egyszerűbb izom- vagy szalaghúzódás – is kezelni kell megfelelő krémekkel, illetve masszázzsal, azonban emiatt még nem kell feltétlenül orvoshoz fordulni. Viszont a másnapi síelésnél figyelembe kell venni, hogy az ember automatikusan kíméli a sérült izmot vagy szalagot, ezért megváltozhat a mozgáskoordinációja, ami szintén balesethez vezethet.

Mikor kell orvos?

Az egyik leggyakoribb a lábszársérülés, még a kötés kioldása mellett is, valamint a bokacsavarodás miatti spirális törés. Ezekben az esetekben kivétel nélkül orvosi segítségre van szükség, csakúgy, mint az elkaszálást vagy a tereptárggyal való ütközéseket követően. Itt szóba jöhetnek a koponya-, a gerinc-, vagy a mellkasi sérülések, amelyek a sebesség függvényében nagyon komolyak is lehetnek. Az agyrázkódás, melynek jellemző tünete a rossz közérzet, hányás, kettőslátás, zavart viselkedés, szintén orvosi ellátást igényel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!