Kék hírek, bulvár

2010.01.26. 12:15

A szállítószalag ölte meg a munkást

A mozgó szállítószalagra lerakódott agyagot próbálta eltávolítani az a munkás, akit hétfőn ért halálos baleset a mátraderecskei téglagyárban.

Munkatársainktól

A történteket a rendőrség mellett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség regionális felügyelősége is vizsgálja.

- A cég egyik alkalmazottja a mozgó szállítószalag görgőjére lerakódott anyagot próbálta meg eltávolítani, a keze azonban a szalag és a görgő közé szorult - ismertette a halálos sérülést okozó balesetet Solymosi János, a szervezet igazgatója. - A művelet ebben a formában szabálytalan volt, azt csak álló szalag mellett lehetett volna elvégezni.

Az igazgató kérdésünkre elmondta, hogy a vizsgálat jelenlegi állása szerint a munkaállomáson ketten dolgoztak, de a baleset bekövetkeztekor a másik alkalmazott nem volt a szerencsétlenül járt férfi közvetlen közelében. Azt, hogy a szalag leállításának elmulasztásán kívül történt-e más szabálytalanság, a felügyelőség vizsgálata deríti majd ki.

Az Egri Mentőállomás vezetőjétől, Csathó Mónikától megtudtuk, hogy a mentőket is értesítették az esetről. A bejelentő elmondta, hogy egy eszméletlen férfit találtak az üzemben, ugyanakkor hozzátette, hogy a körzeti orvost is kihívták. Egerből elindult egy mentőautó a helyszínre, ám útközben visszafordították, mert időközben megállapították a férfi halálának beálltát.

Holló Imre, Recsk polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy egy rendkívül dolgos, köztiszteletben álló család tagja vált a szörnyű tragédia áldozatává, amelynek hír megrázta a településen élőket is. A helyi polgármesteri hivatalban dolgozók együttéreznek a családdal, s amennyiben bármiben segítsükre lehetnek, készséggel állnak rendelkezésükre.

Tízmillió forintos bírságot is kaphat a munkáltató

A munkavédelmi eljárás tárgyát képezi a munkáltató felelősségének vizsgálata is. A munkaadót 50 ezertől 10 millió forintig terjedő munkavédelmi bírsággal sújhatják.

Régiónkban tavaly 22 súlyos munkabaleset történt, ebből tíz volt halálos kimenetelű. Három közúton történt, így azokat a rendőrség vizsgálta. Heves megyében 2009-ben 9 súlyos munkabalesetet jegyeztek fel, ebből négy követelt halálos áldozatot. Három közúton történt.

Szerkesztőségünk egy magát megnevezni nem kívánó, ám az eseményekről információval rendelkező személytől úgy értesült, hogy a baleset hétfőn fél egy és egy óra között történt. Informátorunk szerint a gyárban dolgozók akkor észlelték, hogy valami nincs rendben, amikor a szalagon nem érkezett meg az anyag a következő munkaállomásra. Az előkészítő részlegen felfedezték a férfi testét, ám azt csak a szalag elvágásával tudták kiszabadítani. A férfinak ekkor már nem volt pulzusa és az újraélesztési kísérletek sem jártak sikerrel.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen - tudatta Soltész Bálint r. százados, rendőrségi szóvivő, aki hozzátette: a vizsgálatok több szakértő bevonásával zajlanak.

Mikor a cégnél érdeklődtünk az eseményekkel kapcsolatban, Nagy Szilárd, a gyár műszaki igazgatója elmondta: döbbenten állnak a történtek előtt, s ők is a hivatalos vizsgálatok eredményére várnak. Együttéreznek a férfi családjával, s osztoznak gyászukban. Felvették a kapcsolatot a hozzátartozókkal, s a lehetőségek szerint támogatják őket.

Régiónkban tavaly 22 súlyos munkabaleset történt, ebből tíz volt halálos kimenetelű. Három közúton történt, így azokat a rendőrség vizsgálta. Heves megyében 2009-ben 9 súlyos munkabalesetet jegyeztek fel, ebből négy követelt halálos áldozatot. Három közúton történt. Mécses jelzi a mátraderecskei téglagyár előtt, hogy tragédia történt a helyszínen. Fotó: Ötvös Imre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!