Kék hírek, bulvár

2011.04.17. 10:37

Cáfolat: nem volt riasztólövés Gyöngyöspatán

Egy internetes portál szerint riasztólövést kellett leadnia a járőrnek, miután két társaság incidense miatt hívtak rendőrt Gyöngyöspatára. A rendőrség mindezt cáfolja, hozzátéve: az ügyben eljárás sem indult.

HEOL

Egy cigány emberekből álló csoport kötött bele szombaton este Gyöngyöspatán a Véderő tagjaiba, akik épp a szállásukra indultak, miután befejezték a munkát az egyik helyi telken - adta hírül az egyik internetes portál, amely arról is ír, hogy utóbbiak a rendőrségtől kértek segítséget, ám a kiérkező járőr is csak riasztólövés leadásával tudta megfékezni a másik csoport hőzöngő tagjait.

Vasárnap délelőtt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közleményben reagált a portál írásában foglaltakra.

Eszerint szombaton este, nyolc óra körül bejelentés érkezett a Gyöngyösi Rendőrkapitányságra, amely alapján rendőri intézkedésre került sor Gyöngyöspata Kecskekő nevű településrészén. Az egyik teleknél egy 15-20 fős baráti társaság és a helyi lakosok között alakult ki hangos szóváltás.

A gyöngyösi kapitányság megfelelő járőri erőkkel érkezett a helyszínre, ahol többeket igazoltattak, majd ezután az ott lévő emberek távoztak. A rendőrök riasztólövést nem adtak le. Mivel az ügyben sem szabálysértés, sem bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható, eljárás sem indult.

Félnek a cigányok Gyöngyöspatán

Szombaton délelőtt mintegy félszáz, fekete egyenruhás érkezett Gyöngyöspatára, s a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg öltözetét viselők azóta is folyamatosan jönnek a patai cigánytelep melletti Kecskekő nevű településrészre - adta hírül a Roma Sajtóközpont vasárnap kora délután. Közleményük szerint a fekete ruhások tegnap éjszaka fenyegetően léptek fel a telep lakóival szemben. Valaki kővel dobta be az egyik ház ablakát, percekkel később a lakók négy fekete ruhást láttak elmenni a helyszínről. Mint fogalmaztak, a helyi cigányok félnek, a rendőrség egyelőre nem lépett fel erélyesen a militáns csoportokkal szemben.

A rendőrség munkájával a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület is elégedetlen, szerintük fel sem vették a jegyzőkönyvet annak kapcsán, hogy szombat éjjel a cigánysor egyik házának ablakát kövekkel bedobták (időközben a rendőrség tudatta: garázdaság miatt folytatnak eljárást az ügyben - a szerk.). A helyi romák képviseletében Farkas János arról beszélt: azt szeretnék, ha a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai dolgoznának, intézkednének a jövőben a településen, mert a Heves megyeiekben már nem bíznak, őket elfogultnak tartják.

A Véderő századosa, Eszes Tamás – aki már a március közepi falugyűlésen úgy mutatkozott be, mint gyöngyöspatai telektulajdonos – azt állítja, hogy a Kecskekő nevű településrészről szállásuk felé tartva kötöttek beléjük a romák. Az említett területről csak a cigánysoron keresztül lehet a falut megközelíteni. A tavaszi munkára egyébként a Véderő honlapján tett közzé felhívást: azzal, hogy „szombaton tereprendezést tartunk a leendő kiképzőbázis helyén.”

Több portálon fellelhető a Véderő „nyílt táborának” felhívása is, melyre szeretettel várnak „minden hazáját szerető fiatalt és felnőttet, akiket érdekel a katonai és önvédelmi alapismeretek elsajátítása.” A tábor programjában a hirdetés szerint „terepharcászati oktatás, önvédelmi ismeretek, fegyverismeret, lövészet elméleti és gyakorlati oktatása, katonai közelharc, erőnléti szintfelmérés, éjszakai harcászat, különböző taktikai feladatok elsajátítása-megoldása, járőrgyakorlat, és még számos honvédelmi ismeret” szerepel.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a három nap alatt katonai rendszabályok lépnek érvénybe a tábor területén, a táborlakóknak maradéktalanul engedelmeskedniük kell a beosztott vezetőknek és katonai rendészetnek. Azt is megjegyzik, akinek van Airsoft fegyvere, illetve bokszkesztyűje, azt is vigye magával a táborba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!