Közélet

2012.04.23. 08:40

A fizetőket előbb műtik

Júliusra országos várólista készülhet. Ez az egészségügyben tervezett változások egyike. Szó van a várólistás műtétek fizetőssé tételéről is. Kórházi vezetők szerint mindez finanszírozás kérdése is.

Sike Sándor

A kormányzati lépés célja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) összefésülje az egyes intézmények listáit, kiszűrve ezzel a párhuzamosságokat. Ezzel egy időben tervezik lehetővé tenni a gyógyító tevékenységek fizetőssé tételét. Elsősorban cégek, de magánszemélyek is elősegíthetnék a listán való gyorsabb előrehaladást.

Napjaink gyakorlata szerint, ha egy gyógyító intézményben túl sokáig kellene várni műtétre, inkább más kórházban próbálkozik a beteg. Megyénk polgárai legtöbbször Debrecenbe, vagy a fővárosba jelentkeznek be.

– A férjemnek még tavaly nyáron kértünk időpontot csípőprotézis-műtétre – mondta Tóthné Erika. – Egerben erre két év várakozási időt jeleztek. Mi nem kerestünk másik kórházat, mert máshol is hasonló ideig kell türelemmel lennünk.

[caption id="" align="alignleft" width="340"] Sorjáznak a műtétek. A várólisták hosszadalmasak, évekig is türelemmel kell lennie a betegnek. A fizetős operációk lehetőségét jól kell szabályozni KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE
[/caption]

A mostani változásoktól leginkább azt várják, hogy egységesebb, tisztább lesz a kép, megszűnnek a most még mindennapos párhuzamosságok. Így az egyes intézmények várólistái is rövidülhetnek, hiszen kiesnek belőlük azok a páciensek, akiken más kórházban időközben már elvégezték a beavatkozást.

Dr. Fűtő László, az egri Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója szerint a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a várólistán „fizetős” betegek legyenek és ők előbbre kerüljenek a sorban. Ma minden kórháznak az OEP-pel van finanszírozási szerződése, a működési engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adja ki. E szerződések és engedélyek tartalmazzák, hogy hány órában látja el a betegeket a gyógyító intézmény.

– Ebben az időben fizetős szolgáltatást nem nyújthatunk. Ellenértékért tevékenykedhet persze minden kórház, de azt térben és időben el kell különíteni. Például, ha a CT 8 órában lát el szerződés szerinti munkát, abban az időben nem fogadhatunk fizetős betegeket – fogalmazott az igazgató, aki szerint, ha volna műtői kapacitás, szombatonként műthetnének is.

Ám ez is további kérdéseket vet fel a jelenlegi jogszabályi környezetben, hiszen ezekért a műtétekért is a kórház lenne a felelős, mondjuk egy szövődmény esetén. Veszélyes terület, de nem ördögtől való a fizetős szolgáltatás. Ám jól kell szabályozni. Az egyik megoldás az lenne, ha volna pénz építeni külön műtőblokkot.

Megtudtuk azt is, hogy a Markhotban a csípő- és térdprotézis, valamint a szemlencse beültetésére kell hosszabb ideig várni. A protézisek várólistáján két-három év, a szemlencse esetében fél év körüli a várakozási idő.

A várólistákkal a hálapénzt kerülték ki

A hivatalos várólisták pár éve léteznek. Létrehozásuk indoka az volt, hogy a betegek ne hálapénztől függően kerüljenek előrébb az orvosok előjegyzésében. A listák sorrendje szigorú, és minden beteg nyomon követheti saját kódjával. A listákat kötelező közzétenni az intézmények honlapján is. Az OEP meghatározza, hogy havonta hány műtétet finanszíroz – ez a teljesítmény volumenkorlát, a TVK – a kórházak, így a korábbinál kevesebb műtétet tudnak elvégezni. Ez is arra ösztönözte az intézményeket, hogy várólistákat állítsanak össze.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház ügyvezető igazgatója, dr. ZámbóLászló arról tájékoztatta a Hírlapot, hogy intézményükben a leghosszabb ideig, fél évig a kardiológiai várólistákon szereplőknek kell várniuk. A gasztroenterológiai és egyéb sebészi beavatkozások is több hónap után kerülnek sorra. Ha a fizetős megoldás jogszabályi feltételeit megteremtik, a hatvani kórház is végezni fogja, ám ahhoz biztosítani kell a pénzforrásokat is.

Egy-egy kezelés várakozási ideje

Kórház Beavatkozás Várakozási idő/hó

Megyei Csípő protézis 26-28

Térd protézis 24-36

Szemlencse beült. 6-7

Hatvani Kardiológia 6-8

Gasztroenterológia 3-5

Egyes sebészeti

beavatkozások 3-5

FORRÁS: HÍRLAP GYŰJTÉS

Egy-egy kezelés várakozási ideje Kórház Beavatkozás Várakozási idő/hó

Megyei Csípő protézis 26-28

Térd protézis 24-36

Szemlencse beült. 6-7

Hatvani Kardiológia 6-8

Gasztroenterológia 3-5

Egyes sebészeti

beavatkozások 3-5

FORRÁS: HÍRLAP GYŰJTÉS Sorjáznak a műtétek. A várólisták hosszadalmasak, évekig is türelemmel kell lennie a betegnek. A fizetős operációk lehetőségét jól kell szabályozni KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!