Közélet

2012.01.30. 18:01

Adóslista: a kórházak ugyanazok, a működtetők mások

Nem azonos a hatvani, illetve a gyöngyösi kórház működtetőjével az a két cég, amely szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal napokban közzétett adóslistáján.

t. b. - g. r.

A felszámolás alatt álló Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., valamint Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. az egészségügyi intézményeket korábban üzemeltető és felszámolás alatt álló Hospinvest Zrt. leányvállalatai. A gyöngyösi kórházat jelenleg a Bugát Pál Kórház Kft. üzemelteti, amely nem szerepel az adóslistán, tájékoztatott Freili Géza ügyvezető igazgató. Hatvanban az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet Nonprofit Közhasznú Kft. gondoskodik a kórház működéséről, közölte hétfőn a hatvani önkormányzat honlapján Stankovics Éva ügyvezető igazgató.

A legfrissebb adóslistán csaknem olyan 3600 magánszemély illetve egyéni vállalkozó szerepel, akinek legalább fél éve, minimum 10 millió forint adótartozása van. A lajstormban ötvenkét magánszemély és 32 egyéni vállalkozó szerepel Heves megyéből. A magánszemélyek közül 16 egri, 12 hatvani. A listára egyébként összesen 37 Heves megyei településről kerültek föl tartozók.

A céges feketelistára azok kerültek fel, akik 100 milliót meghaladó adótartozást halmoztak fel, s már legalább fél éve nem fizetnek. Ezek döntő többsége egyébként felszámolás alatt álló cég, így kérdéses, hogy az államkasszába befolyik-e tőlük valaha is akár egyetlen fillér is. Ezek között ötvenegy Heves megyeit találunk, ebből három működik, kettő végelszámolás, a többi felszámolás alatt van. A legtöbb céget a megyéből Eger adja, 19-et, de Gyöngyösről is bekerült a lajstromba 9 nagy tartozó. Összesen megyei 15 településen vannak nagy adótartozók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!