Közélet

2015.10.27. 18:29

Egyre nagyobb a gond? - Ki gyógyít meg bennünket?

Már csak pár napig (október 31-ig) pályázhatnak a háziorvosok letelepedési, illetőleg praxisvásárlási támogatásra. Megyénkben is hiányoznak a doktorok.

Barta Katalin

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

Lapunkban évek óta kongatjuk a vészharangot az orvosi alapellátás hiányosságai miatt. A megyénkben élők közül szerencsések azok, akiknek lakóhelyükön saját háziorvoshoz fordulhatnak. Egyre többen aggódnak viszont, hogy mi lesz, ha nyugdíjba megy gyógyítójuk. Aggodalmuk nem alaptalan, hiszen a megyénkben dolgozó közel 190 háziorvos közül több mint ötvenen már betöltötték be 60. életévüket, a 62 éves korhatár felett közel negyvenen praktizálnak, de 65 év felett is sokan veszik fel naponta a fehér köpenyt. A megyei átlagos életkor megközelíti az 55 évet.

Ha figyelembe vesszük, hogy számos körzetben évek óta nincs háziorvos, sok helyen pedig átmenetileg az Országos Alapellátási Intézet működtet szolgálatot, akkor beláthatjuk, hogy a gond egyre súlyosabb.

Idén tavasszal csupán egy Gyöngyös környéki praxis talált gazdára. Hevesen egy gyermekorvosi körzet az idei év áprilisa óta tartósan betöltetlen. Hatvanban és Verpeléten van egy-egy felnőtt háziorvosi körzet hosszabb ideje gyógyító nélkül, vegyes körzetekből pedig 7 üres a megyében az OALI adatai szerint. Ezek Viszneken, Átányban, Pélyen, Poroszlón, Sarudon, Egerfarmoson, Halmajugrán és találhatóak.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Kápolnán szerencsés helyzetben vannak a településen élők. Háziorvosukra, dr. Berecz Józsefre számíthatnak, s a rendelőt is modernizálták nemrégiben. A megyénkben praktizáló háziorvosok között azonban nagyon sokan betöltötték már a nyugdíjkorhatárt, ám utá
[/caption]

A fenti településeken szinte minden feltétel adott a színvonalas háziorvosi tevékenységhez. A legtöbb helyen a közelmúltban felújított orvosi rendelő, szolgálati lakás várná a gyógyítókat, ám egy fiatal pályakezdő szakembernek ez ma már kevés. Erre jó példa a bükkszenterzsébetiek megbecsült, fiatal doktora, aki évek óta rendszeresen vállal helyettesítést, ügyeletet Angliában, hogy itthoni szerény keresetét kiegészítse.

A gond enyhítése érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár újabb pályázatot hirdetett a tartósan üresen álló háziorvosi praxisok betöltésére. Már csak pár napig (október 31-ig) pályázhatnak a háziorvosok letelepedési, illetőleg praxisvásárlási támogatásra, amelyeknek célja, hogy csökkentse a tartósan betöltetlen praxisok számát. A Magyar Nemzet információi szerint eddig azonban az országban mindössze 39 orvos jelezte, hogy ezekben a körzetekben vállalna munkát, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az összesen 750 millió forintos keret több mint fele idén is kihasználatlanul marad.

Kérdéseinket mi is megküldtük az OALI-nak azzal kapcsolatban, hogy megyénkben akadt-e pályázó a betöltetlen praxisokra, ám választ egyelőre nem kaptunk.

A felhívásra olyan doktorok jelentkezhetnek, akik képesítésük alapján önállóan végezhetnek háziorvosi tevékenységet, továbbá a pályamunkákhoz csatolni kell az illetékes önkormányzat támogató szándéknyilatkozatát is. Az elnyerhető, legfeljebb tízmillió forintos juttatás szabadon felhasználható, vagyis lakásra, házra, autóra is fordítható, de a nyertes akár a diákhitelét is kifizetheti belőle.

Az egészségügyi alapellátás az egyik olyan terület, amelyben az elmúlt évtizedekben a legkritikusabbá vált az orvoshiány. A prognózisok szerint a hazai, 6800 háziorvosi rendelő közül krónikusan tartós orvoshiánnyal kell számolnia 130-160-nak. Ezekbe a praxisokba évekig nem találnak háziorvost. Az okok között az első helyeken általában a praxis kedvezőtlen földrajzi helyzete, az ellátandók alacsony létszáma, netán a működtetés krónikus forráshiánya, illetve az adott település speciális körülményei szerepelnek. Sok helyen kedvezményekkel, szolgálati lakással várják az orvost, mégsem tudják betölteni az évek óta üresen álló állást.

Nem ritka a napi 80-100 beteg sem
Megyénk háziorvosai állítják, hogy egy átlagos, 2-3000 beteget ellátó praxisban az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól átlagosan egymillió forintot kapnak havonta, ám ebből kell minden költségüket – alkalmazottaik bére, rezsiköltségek, műszerek, nélkülözhetetlen orvosi eszközök – fedezniük. Tudunk olyan körzetről, ahol egy átlagos hétköznap 80-100 beteg jelenik meg a rendelésen, járványos időszakban ez a szám tovább emelkedik. Halottunk olyan településről is, ahol a betegek elégedetlenek a háziorvosuk működésével, de szóvá tenni nem merik, mert rettegnek attól, hogy orvos nélkül maradnak.
kepszöveg: Kápolnán szerencsés helyzetben vannak a településen élők. Háziorvosukra, dr. Berecz Józsefre számíthatnak, s a rendelőt is modernizálták nemrégiben. A megyénkben praktizáló háziorvosok között azonban nagyon sokan betöltötték már a nyugdíjkorhatárt, ám utánpótlásuk egyelőre nincs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!