Közélet

2012.03.08. 10:08

Feleségének adta veséjét

A vesebetegségnek általában nincsenek kezdeti tünetei, pedig, ha időben észreveszik, kezelhető.

Szilvás Krisztina

A Hevesen élő Vermes Sándorné elkerülte a dializálást. Férjének köszönhetően új vesét kapott.
– A nejemnek tavaly márciusban felment a vérnyomása, rosszul érezte magát. Kiderült, hogy összeomlott a veséje – meséli Vermes Sándor. – Azonnal felajánlottam, hogy ha megfelelek donornak, odaadom az egyik vesém, csakhogy elkerülhesse a dialízist. Ő először húzódozott, végül elfogadta. Szerencsére mindketten alkalmasak voltunk a műtétre.

A házaspárt a hatvani dialízisközpontban készítették fel a szervátültetésre.
– 1980-ban, amikor dolgozni kezdtem, az országban csak 5 helyen volt dialízis központ, és 50 év feletti betegeket nem is kezeltek – emlékszik vissza dr. Mezei Ilona, a hatvani FMC Dialízis Központ orvosigazgatója. – Csak a mi intézményünkben a 2003-as nyitás óta 52 transzplantációra készítettünk fel betegeket, közülük 5 élődonoros szervátültetés volt. Ez azért fontos, mert ha a betegek időben eljutnak a szakrendelőbe, megakadályozható, hogy dialízisre legyen szükségük. Ha fiatal a beteg és alkalmas veseátültetésre, meg sem várjuk, hogy dialízisre kerüljön sor, rögtön várólistára kerül.

Heves megyében 130 beteget kezelnek

A Vese Világnapját ma, március második csütörtökén ünnepeljük. A vesebetegségnek általában nincsenek kezdeti tünetei, pedig, ha időben észreveszik, kezelhető. Ezért fontos, hogy még az egészséges emberek is legalább évente egyszer végeztessenek el egy általános vér- illetve vizeletvizsgálatot.

Heves megyében a megyeszékhelyen is működik dialízis központ. Ebben és a hatvaniban közel 130 beteget kezelnek, méghozzá világszínvonalon, a legkorszerűbb technikát alkalmazva.

További részletek a Heves Megyei Hírlap csütörtöki (03. 08.) számában 

Heves megyében a megyeszékhelyen is működik dialízis központ. Ebben és a hatvaniban közel 130 beteget kezelnek, méghozzá világszínvonalon, a legkorszerűbb technikát alkalmazva. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!